Poučevanje "evropske literature" prek zgodovine kritike - Sinopoli, Franca (Primerjalna književnost, 2006)
Izhodišče razprave je identitetno vozlišče, nastalo kot posledica razmerja med kulturami. Avtorica se sklicuje na nekatere ključne predstavnike literarnega kritištva 20. stoletja in nanje naveže svoj razmislek o konceptu "avtorja ali teksta zgleda". Preverja njegovo uporabnost pri didaktiki primerjalne književnosti, ki bi omogočila ustrezna spoznanja o evropski - tudi teritorialno določeni - razsežnosti literature in o njenem odnosu do različnih, ne le evropskih literatur in kulturnih identitet.
Keywords: comparative literature; primerjalna književnost; evropske književnosti; literarni kanon; literarni vplivi