i i “458-Strnad-naslov” — 2009/6/10 — 9:22 — page 1 — #1 i i i i i i List za mlade matematike, fizike, astronome in računalnikarje ISSN 0351-6652 Letnik 8 (1980/1981) Številka 1 Strani 24–31 Janez Strnad: MPEMBOV POJAV ALI ZMRZOVANJE VROČE IN HLADNE VODE Ključne besede: fizika. Elektronska verzija: http://www.presek.si/8/458-Strnad.pdf c© 1980 Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije c© 2009 DMFA – založništvo Vse pravice pridržane. Razmnoževanje ali reproduciranje celote ali posameznih delov brez poprejšnjega dovoljenja založnika ni dovo- ljeno. FIZIKA MPEMBOV POJAV ALI ZMRZOVANJE VROčE IN HLADNE VODE Najbrž se bo tudi bralce m Pre s eka zdel zanimiv poj av, o ka t e - rem razpravlja jo v časopisih, posvečenih pou ku fizi ke, že ve č kot deset 1et . Anglež O.G. Osborne, ki je u čil fizi ko na univerzi v glavnem mestu Tanzani je Dar es Salaamu, je obiskal šolo v manjšem me- stu Mkvavi. Po pr edavanju ga je študent Erasto Mpemba vprašal, zakaj vroča voda v posodi , ki jo damo v zmrzovalnik hladilni- ka, prej zmrzne kot hladna. Do tega da je prišel po lastnih poskus ih, do ka t e r i h so ga privedle izkušnje izdelovalcev sla- doleda . Ti so zatrjevali, da je sladoled prej gotov, če dajo v hladilnik vročo mešanico. E. Mpemba je vprašanje že prej po- stavil svojim učiteljem. Toda ti ga niso j ema l i resn o in so ga celo dražil i , da je v njegovi fiziki vse narobe. Tudi Osborne sprva ni verjel. Toda po vrnitvi v Dar es Salaam se je sposky si prepričal, da je imel študent prav . V steklene čaše za 100 cm 3 je nalil po 70 cm 3 vode in j i h , po~ ložene s plastjo stiropora za izolacijo, dal v zmrzovalnik go- s podinjskega hladilnika. Meril je temperaturo vode in čas med postavitvijo čaše v zmrzovalnik in ohladitvijo vode na DoC . Ugotovil j e , da j e ta čas odvisen od začetne temperature vode. Največji je za vodo z začetno temperaturo neka j nad 200C. Za vodo z nižjo in - presenetljivo - tudi za vodo z vi šjo začetno temperaturo je krajši (s1. 1). E.B. Mpemba in O.G. Osborne sta leta 1969 opisa la. zgodbo v an- gleški reviji Physics Education , ki je namenjena. predvsem pou- ku fizike na s r ednj i stopnji . Njuna zgodba je zbudila velik o 24 zanimanja i n od t edaj govorlJo o Mpembovem pojavu. Uredništ vo reVlJe je dobi lo pre cej pise m. Pokaza lo se je, da so o· pojavu pisali med drugimi že Ari stote l (okoli let a - 350), G. MarIiani (1461) , Fr anc i s Bacon (1620) in njegov sodo bnik Al bertus Mag- nus in Rene De scartes ( 1673 ) . O pojavu je l e t a 1969 neod visno od Mpemba i n Osborna poročal K anadčan G.S . Ke l l v r eviji Ame rican Jou rnal o f Physics , ki je t ud i posvečena pouk u fiz i ke, l e d a na višji ravn i. že le l je PQ jasniti nek a j v Ka nad i znanih, na videz neverjetnih t rditev . Drsališ če da je bolje napoln iti z vro čo vodo ~ če na j č im prej zmrzne i n avto da je bolj e oprati s hladn o vodo , če na j se na nj em ne naredi led . V hladnem vr eme nu vroča voda v čebru po mnenju kanadsk i h peric prej zmrzne kot hlad na . (Po pr i čev anju pro fes orja l . Stalea so o tem prepri č ane tu di per ice v Pol jan - ski dol ini.) Vo da oddaja med ohlajanjem do ledišča in zmrzo vanje m top loto okol ic i. Vroča vod a mora najpre j oddati t oploto, da postane hladna. Zato bi pri čakoval i, da zač ne zmrzovat i poz neje kot hladna. Voda oddaja toploto s prev ajanjem skozi strans ke s tene zra ku, ki navadno ne miruj e, in skozi dno pod lagi , na kater i stoji pos oda . Pojavi na. gladini s o zapleteni. Naju čin kovitejše je odd ajanje toplote ob izh lapevanju . Da se ohlad i kilogram vQ de za eno s t opi nj o , j e t r eba odvesti dobrih štiri tisoč jou lov to plo t e . Da izhlapi ki lo gr am vode, pa j e treba odve s t i dobr a dva mili j ona joul ov . To izko ri š čajo ob toplotn ih e l e kt ra r na h hladilni stol pi , v ka t eri h voda ob izhlapevanju odva ja t opl oto. G. S. Kell j e prou čil mo žno st , da v izbranih o koli šč inah oddaj a voda t opl o t o prete žno z izhl apevanjem. Se ma sa vode zaradi iz - hl ape van ja med ohlaj anjem tolik o zmanjša , da je treb a oddati pr eost al i vodi v celoti manj šo to ploto kot hladni vodi z ena ko za če t n o maso , č e je skoraj ni č ne izhlapi? Poenostavljen račun je pokaz al , da je to m og oč e. V odv i s nos t i od č a s a , v ka t er em se na pro sto postav ljen a voda ohladi od za četne temperature na oOe, je pri z a čet ni t empe r aturi nad 500e ne iz r az i t ma ks i mum (s l . 2) . 25 ( DC) 100 T S l . 2 50 t t( min ) ( m i n ) lOO r I S lo I O I sar o o I I ( DC ) o o o 50 100 T o 51. 1: Izmer j en i čas ohla j anja t od zače tn e tempera ture T do OoC v odv i snos t i od začetne t emperature (E. B. Mpemba, D.G. Osborne 1969). 51. 3 : Izmer j en i čas oh la j anj a t od začetne temperature T do OOC v odv i snos t i od začetne t emperature: 1 pl asti čna ča ša, 2 aluminij eva č~ ša , 3 pl astična čaša , več vode , 4 plastična ča š a , so lna raztopina, 5 p la sti čna čaša , v vod i raztop- l jen og l j iko v d io ksi d, 6 p l a s t i čna čaš a , v vodi ra ztoplj en k i si k (M. Freeman 1979) . SI . 2 : Izra ču n an i ča s oh la j a nj a t od zače tne t empe rat ur e T do OOC v odv i snos t i od zače tne t empera tur e pr i zunanj i temperaturi -lO oC, če i zgubl j a voda top loto samo ob i z- hlapevanju (G.S. Ke l l 1969) . Kell je raču na l, da j e temperatura vo- de po vse j posod i enaka, kot da bi vodo neprestano meša l i. Če bi upo- števa l , da je te mperatura vode na g lad in i vi šja kot na dnu, b i dobi 1 izrazitej še zmanjšanje ča s a oh l a j ~ nja pri viš ji začetn i t empe ra tur i . t t(min) (a) { ruiri} (b) 70 r ~ .... 3 70 I ~.... 0 4,; / ~'--6 5I /' ../' 1 I fe _ .- 2 35 r35 ' /~ ........--//:.. »> / , ,,/ ~/ J li If/ V (DC) (DC) O --------'-- O 40 80 T O 40 80 T 26 S l . 3 Me rj en je pok aže , da voda v posodi z dvoj no steno ( t e r movki) i n dovol j vel i ko gl ad in o med ohl aja nje m z iz hlap ev anjem od z a čet ­ ne tempe ratu r e 100 0 C do OOC zgubi kar 16% z a če tne mase . Pozn eje j e p o r oč a lo o Mpembov em pojavu v Physi a s Eduaati on ve č u č ite lj e v f i z i ke , ki so ga raz iskova li s am i a li sk upa j s š t u- de nt i . Nek a ter i ga sploh niso opaz i l i , drug i s o ga opazi l i , a so do bil i drugačne rezulta t e. M. Ah t ee s Fi ns kega s či sto vodo ni zasledil Mpem bove ga poja - va (1 969) . Posku se j e nad a lj eva l z vodno razt op in o kuh i njs ke s ol i . Ug otovi l je, da je masa l edu , ki na sta ne v dan em ča s u , odv is na od koncentr acije so li . Z nar a š čaj o č o koncentr a c i j o se na j pre j ma njša in nat o pov e ča. Po tem j e sk le pa l , da j e Mpem - bov pojav posl edica pri mesi vod i. l. Fi r t h j e i s kal vz r ok poja va drugje ( 1971) . č i m vi š ja je za- č e t na te mperatur a vod e v čaš i , ki j o da mo v zmrz ovalni k , t em več l edu se tam stal i okol i njenega dna . Nasta la voda pr epoj i iz ol aci jsk o pl as t pod čašo in poz ne j e zope t zmrzne . Ta ko je č~ ša , v kat er i j e na za če t ku t op1e j š a voda , v bolj šem toplotnem st iku z zm rzova ln ikom, hi t r eje oddaj a t opl ot o i n hi t re je zmrz - ne. E. Dees on j e del al pos kus e i s teg a l e t a in j e ugov ar ja l Fi rth o- vi razlag i. Ed en njego ~ih študentov ·j e pom is lil, da j e morda vzro k za Mpembov poj av v vod i r az toplj eni og l j ikov di oks id ( C02) . O t em se je že l e l pr e p ri č a ti z merj enjem. Posk us i ni so ov rg l i domne ve, ve nda r je tud i niso dovo lj prepričljivo pot r - di 1i. Lani s e j e l o t i l merj en j lo ndons ki s r ednj eš ol ec M. Fr eeman. Tak o kot drugi pred nj im je de l a l pos kuse v zmrz ova lniku gosPQ d inj s ke ga hladilnika pri t empera t ur i -1 00C . Nameni l s e j e do - gnati , ka t er e s o od lo čiln e o k oli ščine . Na pr av i l j e več vrst posk usov i n j e pr i vsak i vrs t i s pr emen i l po eno oko lišči no . Pr i prv i vrsti poskusov j e dal po 50 cm 3 vod e z ra zlično te mp~ ratur o v č aš e iz pla stike , ki slabo pr ev aja t oplot o . V drugi vrs ti posk usov je upor abil nam esto plasti čn ih čaš e i z a1umini- 27 ja, ki dobro prevaja top loto. Voda v p lastični čaši se oh laja pretežno ob izh lape vanju, v a l umi nijevi čaši pa j e upošt eva nj a vredno t ud i pre vaj anj e . Zares se je vod a v a l uminije vi čaši ob ladila do aOc znatno hitreje kot voda z enako začetno tempera - turo v plastični čaši . V tretji vr s ti poskusov je nalil v čaš e več vode in tako spremenil razmerj e med površino gladine in pg vr š i no , v kateri se voda dot ika č aš e . V četrti vr s t i poskusov . je namesto č iste vode upora bil raztop ino kuhinjske s ol i . V no- beni od teh vrs t poskusov ni zasled il maksimuma v odvisnosti časa ohlajanja do aOc od začetne temperature (sl. 3a ). V pet i vrs ti pos kus ov je raziska l vpli v raztop ljenega ogljiko- vega dioks i da. Vodo je najprej prevre l in tako izgna l iz nje raz top lje ne pli ne , jo ohla di l i n na to uvaj al skozi njo oglji- kov d ioksi d . To vodo je t i k pred pos kuso m segre l do i zbr ane z~ četne tempe rat ure , jo na l i l v p la s t ič no č ašo in jo d a l v zm r zg val ni k. V tem pri mer u s e j e voda z vi šjo začetno te mpe ratu ro pre j ohl adila do l edi š č a kot voda z niž jo (s l. 3b). V še s t i vr sti posk usov j e upor abil kis ik names to og l j iko ve ga di oks ida. Voda z razto pljenim kisikom se je s i cer počasneje ohlaja la kot prevre ta voda brez kisika, a voda z v i š j o začetno temperaturo se ni ohlad ila prej . Z raztop ljenim ogljikovim dioksidom bi bilo mogoče pojasni t i , zakaj so nekateri eksperimentatorj i do t ed a j opazili pojav, drugi pa ne: To bi bila lahko v zvez i s koncentracijo ogljiko- vega dioksi da, ki je niso merili . Več inom& so uporab ljali dei g nizirano vodo, iz katere so odstrani li raztopljene so l i, ne pa ogljikovega dioksida. Tisti, ki so uporabljali destilirano ali prekuhano vodo, niso op~zili Mpembovega pojava . Vendar vprašanje še ni rešeno, četudi ponuja ogljikov dioksid možnost za razl ago. Manjka zveza med začetno koncentracijo og- ljikovega dioksida v vodi in i z r a z i t ost jo Mpembo vega pojava in goto vos t, da zadostuje ogljikov dioksid , ki se ga voda navzame iz zraka. Tudi Fr eeman namreč ni mer i l te koncentracije pred vsakim poskusom. Pri različnih vrsta h poskusov z ogljikovim d i oksido m, pr i katerih je bil a konc ent r ac i ja na j br ž raz l ič na, je 28 dobil različno odvisnost časa ohlajanja od začetne temperature. Mpembov poj av bi lahko pojasnili tak ole : ogljikov dioksid prei de iz zraka v vodo. (V vodi se pri 200 e topi 28-krat izdatneje kot kisik .) Masa ogljikovega dioks ida, ki jo sprejme 1 kg vode, je tem manjša, čim višja je temperatura. V vodi, ki jo segrej~ mo in takoj damo v hladilnik, je tedaj tem manj ogljikovega di oksida, čim višja je začetna temperatura. Pojasnilo je sicer s pr e j eml j i vo , vendar ni popolno. Zakaj naj bi se voda, ki vse- buje malo več ogljikovega dioksida, ohlajala znatno počasneje? Voda z raztopljenim ogljikovei m dioksidom i ma sicer drugačne lastnosti kot čista voda. Toda gostota, specifična toplota, viskoznost, toplotna prevodnost in druge količine se ma lo spr~ menijo in ni l a hko uvideti, odkod izvira odločilni pomen oglji kovega dioksida. Morda se sprem embe navedenih k o li č i n med se- boj ne ka ko podpirajo. V tej zvezi pomisl imo na konvekcijo, to je na tokove, ki nast~ nejo v vodi zaradi temperaturne razlike. Pri temperaturi nad 40 e ima voda z višj o temperaturo manjšo gostoto in se zaradi vzgona sredi posode dviga. Voda z nižjo temperatur o ima . v e č j o gostoto in se ob p lašču posode spušča. Da je temperatura vode na gladini za več stopinj višja kot na dnu, dokler ne doseže 40 e, so ugotovili z merjen ji Mpemba in Osborne, Freeman in dr~ gi . Morda je konvekci ja v vodi z ogljikovim dioksidom drugačna kot v čisti vodi ? Z odgovorom na to vprašanje moramo počakati do natančnejših merjenj . Ne bi bilo prav, če bi zamolčali dvom, da je morda za pojavom man j, kot mi slim o . Tisti, ki zagovarjajo tako stališče , se lab ko skl i cujejo na neenotne rezultate merjenj in ugovarjajo nači nu opazovanj in mer jenj. Gospodinjs ki hladilnik ni pripraven kot laboratorijska naprava. Vroče ali .hl adno telo v zmrzovalni ku utegne vplivat i na to, kako pogosto se vk ljuči hl a j enj e in ka ko stalna je temperatura . čas ohlajanja ni nedvo umno dolo- č e n , ker ni navedeno , kateri del vode v posodi mora do seči oOe; voda pa nima vsa ena ke temperature . Trditev o hitrejšem ohlajanju v r o č e vode bi bi la la hko morda ce lo zabloda, kakrš - 29 ni h v iz r o č ilu ni ma l o . D.G . Osbor ne , ki je zd aj č la n e ne od l ondons kih unive r z , je od sta rejš i h kuh ari c že s l iš a l , da se hladna voda hitr e je seg r e je ko t v r o č a . Zna no je , da s o t ud i zna n i možj e pos t a vi li kako zgreše no trd i tev . Tudi gl ede ohl a - j an ja segre t e vode bi s e l a hko mo t i l i , s a j v n j i hove m času e k~ perimen ti ranj e ni bi lo v na vad i. Teh vnaprejš nj ih dvomov ne kaže kar t a ko spre je ti. Ven dar spo Q bu jajo k pr ev i dnosti i n zadržanost i pr i i zobl i kovan j u sk l e pa . Na koncu ne bo o d več sp lo šna pr ipomba. Opis a ni pojav ni ta k, da ga ne bi mo gli obv l ada t i ; za kone, ki veljajo zan j, vs e po- znamo . Nero dno je t o , da s o razmere nepreg ledne in da je vp l e - tenih več k o li č i n , ki jih ni l a hko vse h izmeri t i a li poskrbe- t i , da i maj o pr edpi sa no vred nost. Odtod izvirajo t ežave s po- novljiv ostjo merjenj i n raz l i čni rezu ltat i v raznih l aborato - riji h . Kl j ub temu bod o pojav prej ali slej razvozljali. Morda se bo kateri od bralce v l ot il posk usov. Naj o svojih ugotov it - vah poro ča . Dobrod ošl a so tud i po roč i la o trditvah iz domačega oko lj a , da vroč a voda pre j zmrzne kot hladna. Ob tem se za vemo, da uporabl ja f izika pr i raz isko vanju narave pos e bne pr i j eme . Poenos t av l j a, zanemarja, odmi š lja, da ostane- jo sa mo b i s t ve ne poteze kakega pojav a , katerih med sebo jne zve- T ( DC) , ...\ \ 80 '\ " . \:.• • • <, '~>-, "~~ " ,. ~~;~~• • • • <;. • - . _. __. 4 4°L ~~ :':::>----3 --- ---2 (m in) O O 30 60 30 S1. 4: Ohlaja nj e vode v sk odel ic i : 1 voda , me šanje z žl ičko prv i h pet- na j st mi nut, 2 voda, n ič mešanja, 3 voda z umešan o s t e peno smeta no (z ž l i č ko j e bilo napra vljen i h sa mo neka j kro gov na zače tku ) , 4 voda s sme t ano na glad ini, nič mešanja. O mer j enj i h j e poročal Jearl Walker v svoj i rub r ik i Znanstvenik - amater v reviji Scientific American (1977). Iz nar i sanega d iagrama j e mogoče ra zb rati ne ka j zn ači l nos t i pri oh- la j anj u kave al ičaja . J . Wa lker je avto r knjig e The FZying Ci r cus of Physics (Leteči cirkus fizike), v kate ri je zb ran h mnogo zani miv i h nal og , med nj im so t ud i vpraša nja i z vsa kda nj ega iv ljenja. re n i telka gregledati. P r i pojavth, prl katerlh ne aortmu na hitra I o E l t d b f s t ~ e n i h potez od neblstvenfh. pa n l mogaee do- sect preglednih razmer, v katcr ih b i lahko t a k o j uporabili znq ne rvere. Tedag ss zna.jde f f t i k v teravah. Y vsakdanjem T i v l jg nJu de v e l i k o t a k l h pc javor , Pomlslimo samo na suPsnge perjla, na ohlajanje Eaja a l l kavk v skodel ih l fsl. 4 ) , na vrente f n druge pojave v orratju In podolno.