Borders of social work - Günther, Philipp (Socialno delo, 2014)
Članek je refleksija o obisku centra za tujce Veliki otok pri Postojni in o politiki EU do migracij. Avtorji razpravljajo o ideji razmejevanja iz štirih zornih kotov: prostora, spola, socialnega dela in državljanstva. Pokažejo, da meje presegajo ozemeljske meje in da so zaradi organizacije države ponotranjene. Foucaultov koncept biooblasti in kriminalizacije predstavijo kot gonilno silo pri odvzemanju državljanstva. Pokažejo, kako genderizacija drugega vpliva na doživljanje teles migrantov. Razpravljajo o združljivosti med prakso socialnega dela in centrom za tujce, na koncu pa razmišljajo o državljanstvu kot uporu. Poudarijo, da bi bilo treba definicijo državljanstva spremeniti.
Keywords: social work; socialno delo; centri za tujce; človekove pravice; human rights; izključenost; migracije; human migration; nadzor