The impact of demographic dynamics on household saving in pre-COVID-19 South Africa - Nwogbo, Afamefuna Emmanuel (Managing global transitions, 2025)
Pričujoči članek preučuje vpliv demografskih dinamik na varčevanje gospodinjstev v Južni Afriki pred pandemijo covida-19, in sicer v vseh devetih provincah Južne Afrike. Raziskava je uporabila metodo PARDL (iz angl. panel autoregressive distributed lag) in Dumitrescu-Hurlinovo metodo panelne vzročnosti. Rezultati so pokazali dolgoročno povezavo med demografskimi dinamikami in varčevanjem gospodinjstev v Južni Afriki. Ugotovljeno je bilo, da ima delovno sposobno belo prebivalstvo pomemben vpliv na varčevanje gospodinjstev tako na dolgi kot na kratki rok, medtem ko imata delovno sposobni skupini temnopoltih in mešane rase pomemben vpliv le na dolgi rok. Po drugi strani pa delovno sposobno prebivalstvo azijskega/indijskega porekla nima vpliva na varčevanje gospodinjstev niti na dolgi niti na kratki rok. DumitrescuHurlinova analiza panelne vzročnosti je pokazala obojesmerno vzročnost med skupinami azijskega/indijskega in temnopoltega prebivalstva ter prebivalstva mešane rase in varčevanjem gospodinjstev, medtem ko je bila enosmerna vzročnost ugotovljena med belo populacijo in varčevanjem gospodinjstev.
Keywords: aged/elderly population; delovno sposobno prebivalstvo; demografija; demographics; Dumitrescu-Hurlin panel causality; Dumitrescu-Hurlinova panelna vzročnost; hipoteza življenjskega cikla; household saving; life-cycle hypothesis; panel ARDL; panelna ARDL; starejše prebivalstvo; varčevanje gospodinjstev; working age population