Todorokite - a 10 A manganate from the Jabuka Pit (Central Adriatic) - Dolenec, Tadej (RMZ-materials and geoenvironment, 2003)
V okviru nadaljnih raziskav feromanganovih prevlek in skorij, iz do 275 m globoke Jabučke kotline v srednjem Jadranu, smo ugotovili prisotnost todorokita. Gre za 10 A manganat reven z Fe in obogaten z Mg, ki smo ga našli na lupinicah in odlomkih školjke Ostrea cochlear Poli, kjer v glavnem tvori do 1 mm velike stalaktitom podobne tvorbe sestavljene iz okrog 4 mikrometrov velikih ploščic in kolomorfne oblike ter sferične agregate. Njegov nastanek na območju Jabučke kotline še ni povsem jasen. Zaenkrat predpostavljamo, da se izloča pri oksidacijskih pogojih in sicer pri Eh okrog 0.5 V ter pH okrog 8.18 na meji sediment - morska voda.
Keywords: Central Adriatic; Jabučka kotlina; Jabuka Pit; SEM and EDS study; SEM in EDS študij; srednji Jadran; todorokit; todorokite; XRD