Vpliv agregacije poroznega medija na prenos nitrata in amonija v zemeljskih kolonah - Zupanc, Vesna (Acta hydrotechnica, 2001)
V enodimenzionalnih kolonah smo preučevali prenos tekočine z drugo mešajočo tekočino v nasičenih pogojih. Kot sledilo za opazovanje obnašanja dušika v procesih prenosa, smo uporabili dušično gnojilo (mešanica amonijske NH4+ in nitratne NO3- oblike dušika). Za premikajočo tekočino smo uporabili destilirano vodo. Med izvajanjem poskusov so se pogoji v kolonah, napolnjenih z medijem frakcije tal <2 mm spremenili. Izbrana velikost agregatnih delcev je imela vpliv na obnašanje sledila. Krivulje prehoda NO3- oblike so bile v primerjavi s krivuljami prehoda NH4+ simetrične oblike pri vseh velikostih agregatnih delcev. Krivulje prehoda NH4+ so dobile simetrično obliko pri večjih delcih od 0.63 do 2 mm in od 2 do 4 mm. Največji vpliv na prenos NH4+ je imela sposobnost fiksacije NH4+ na negativne površine delcev.
Keywords: agregati; amonij; difuzija; kolonski poskusi; nitrat; podtalnica