Sodna praksa v zvezi s trpinčenjem na delovnem mestu - Vukovič, Borut (Delavci in delodajalci, 2016)
V prispevku je predstavljena sodna praksa, ki se je v delovnih sporih izoblikovala v zvezi s prepovedjo trpinčenja na delovnem mestu. Večina sporov se je nanašala na uveljavljanje odškodninske odgovornosti delodajalca v primeru kršitve te prepovedi. S stališča posameznih elementov odškodninske odgovornosti so predstavljeni primeri, v katerih je bila delavcu dosojena odškodnina za nepremoženjsko škodo. Predstavljen je tudi primer izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ki je bila dana delavcu zaradi kršitve prepovedi trpinčenja na delovnem mestu.
Keywords: delodajalci; delovni spor; delovno okolje; mobing; odškodnina; odškodninska odgovornost; pravna ureditev; preprečevanje; zaposleni