Fizikalne lastnosti polimerov v farmaciji - ali jih poznamo? - Draksler, Petra (Farmacevtski vestnik, 2016)
Osnovni gradniki hidrofilnih ogrodnih tablet so poli- meri, ki ob stiku z vodo (medijem) nabrekajo in tvorijo gel ter s tem nadzirajo sproščanje zdravilne učinkovine oziroma njeno biološko uporabnost. V ta namen v večini primerov uporabljamo naravne (ksantan), sintezne (polietilenoksid) in polsintezne polimere (hidroksipropilmetilcelulozo). Poznavanje fizikalno-kemijskih lastnosti polimerov in njihove va- riabilnosti, kot so porazdelitev molske mase (stopnja polimerizacije), viskoznost, vrsta substituenta in stopnja substitucije, kritična koncentracija polimera ter oblika in velikost polimerne verige, so ključni za načrtovanje robustnih sistemov z želeno kinetiko sproščanja. Na primerih hidroksipropilmetilceluloze, polietilenoksida in ksantana v članku predstavljamo najpomembnejše fizikalno-kemijske lastnosti poli- merov za tvorbo ogrodnih tablet.
Keywords: farmacevtski pripravki; fizikalno kemijske lastnosti; HPMC; ksantan; naravni polimeri; ogrodne tablete; tablete