Problemi slovenskega zaporskega sistema v luči judikature Evropskega sodišča za človekove pravice - Ambrož, Matjaž (Revija za kriminalistiko in kriminologijo, 2013)
Danes velja, vsaj na načelni ravni, da je bistvo zapora omejitev posameznikove svobode, druga prikrajšanja pravic in svoboščin pa so nedopustna, če niso neločljivo povezana z omejitvijo svobode. Katera prikrajšanja so neločljivo povezana z izgubo svobode, je stvar interpretacije; s tem vprašanjem se je v zadnjih desetletjih obširno ukvarjalo Evropsko sodišče za človekove pravice (Sodišče). Namen prispevka je analiza njegove judikature, predvsem 3. člena (prepoved mučenja) in 13. člena Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin (pravica do učinkovitega pravnega sredstva) (1950/1994). To sta člena, zaradi katerih je bila nedavno obsojena tudi Slovenija. Največja problema njenega zaporskega sistema sta trenutno prezasedenost zaporov in nezadostna učinkovitost pravnih sredstev, ki so na voljo zapornikom (zakonodaja sicer zagotavlja pravna sredstva, vendar se v praksi kažejo kot ne dovolj učinkovita). Na podlagi analize judikature skušajo avtorji kritično ovrednotiti zaporske standarde, ki jih postavlja Sodišče, hkrati pa predlagajo ukrepe za izboljšave položaja zaprtih oseb v Sloveniji.
Keywords: bivalne razmere; conditional release; European Court of Human Rights; Evropsko sodišče za človekove pravice; housing conditions; pogojni odpust; prezasedenost zaporov; prison overcrowding; prisons; Slovenia; Slovenija; zapori