Anatomske variacije vej, ki izhajajo iz zgornje mezenterične arterije - Kocbek, Lidija (Zdravniški vestnik, 2017)
Zgornja mezenterična arterija, druga sprednja veja trebušne aorte, oskrbuje spodnji del dvanajstnika, glavo in odrastek trebušne slinavke, tanko in debelo črevo do sredine prečnega dela debelega črevesa. Veje zgornje mezenterične arterije so: spodnja sprednja in spodnja zadnja pankreatikoduodenalna arterija, srednja količna arterija, desna količna arterija, ileokolična arterija in arterije vitega in teščega črevesja. Anatomske variacije vej zgornje mezenterične arterije so pogoste. Vzroki za anatomske variacije kot tudi za žilno patologijo vej zgornje mezenterične arterije so lahko že v samem razvoju sprednjih splanhničnih arterij in njihove oskrbe. Poznavanje žilne anatomije in anatomskih variacij je pomembno in dragoceno za radiologe kot tudi kirurge.
Keywords: anatomija; Aorta, Abdominal; Mesenteric Artery, Superior; veje; zgornja mezenterična arterija; žilne variacije