Gospodarske novice. * Velika fabrika, v kateri napravljajo suha jajca, je v St. Luisu v Ameriki. Taka jajca se dado vsak letni čas dobro ohraniti in se prodajajo križem sveti, ker tudi dobra ostanejo, če se vozijo dolgo časa na la-dijah po morji. Napravlja pa ta fabrika suha jajca tako-le: Vsako jajce ogledajo najprej pri luči, ali je dobro; če je, ga vržejo v velik kotel, da se lupine ubijejo. Neka (centrifugalna) masina loči beljak od rumenjaka enako tako, kakor centrifugalna masina iz sa-tovja meče strd. Beljak zmešan z rumenjakom potem po posebnem načinu posuše v prah, ki je enak slad-korjevi moki, in v zabojih na prodaj gre. Jedi, s takimi suhimi jajci napravljene, so tako okusne, kakor de bi bile narejene iz frišnih. Kedar so jajca med letom najbolji kup, jih ta fabrika podela vsak dan 100 do 120.000. — Tudi na Angleškem in Nemškem 80 že začeli skušnje delati z napravo suhih jajc. * Koliko goveje živine Rusija prodd v tuje dežele, se razvidi iz poročil statističnega centralnega komiteta v Petrogradu. Na Ruskem — pravi to poročilo — je blizo 29 milijonov glav goveje živine; poprek se na 100 prebivalcev šteje 37 goved. V južnih krajih Rusije pa je goved še veliko več. Vsako leto več se 106 množi izvožnja Ruske goveje živine v tuje dežele. Tako, na priliko, se je je od leta 1860—1860. vsako leto prodalo za najmanj 1 milijon rubljev, 1869. leta že za 8 milijonov in leta 1875/6 za 12 milijonov rubljev. Cena te klavne živine se po različnih plemenih spreminja od 40 do 80 goldinarjev. Prodd se pa Ruske goveje živine v Nemčijo 45 odstotkov, v Avstrijo 43 odstotkov, v Turčijo in Rumunijo 11 odstotkov, le 1 odstotek pa v druge dežele. — Surovega masla se iz Rusije izvozi vsako leto okoli 6 milijonov funtov. — Rusija po takem veliko živeža daje Avstriji!