When small becomes big - Kožljak, Alija (Sodobni vojaški izzivi, 2019)
Prispevek analizira članstvo Slovenije v Natu z zunanjega, zlasti regionalnega, vidika. Konceptualni okvir temelji na teoretičnih izhodiščih mednarodnih odnosov, ki pomagajo razumeti dogodke, povezane s procesi vključevanja v Nato. Metodologija za analizo je predvsem kvalitativna raziskava z nekaterimi primarnimi in sekundarnimi viri. Besedilo prispeva k razpravam, ali majhne države zagotavljajo stalno varnost v zavezništvu. Zato preučuje primer Slovenije pri njenih prizadevanjih, da bi bila zanesljiva članica Nata. Pri tem obravnava njen trud in njeno vlogo v evro-atlantskih prizadevanjih držav Zahodnega Balkana. Obravnava tudi vprašanje, koliko Slovenija pravzaprav sledi svojim nacionalnim interesom, prispeva k uresničevanju ambicij sosednjih držav glede Nata in krepi regionalno stabilnost, pri čemer je njena podlaga velika organizacija. Po nekaterih predhodnih trditvah je v prispevku na kratko opisana pot vključevanja, ki jo je Slovenija opravila v obdobju od razpada Jugoslavije do vstopa v Nato. Avtor se nato osredotoči na njeno delovanje v soseščini, nazadnje pa na kratko oriše tudi vlogo Slovenije kot zagovornice in podpornice regije. Prispevek se konča z ugotovitvijo, da Slovenija kljub svoji majhnosti in obsegu delovanja zagotavlja določene zmogljivosti, zaradi katerih je ugledna članica zavezništva.
Keywords: Balkan; mednarodno vojaško sodelovanje; membership; Nato; region; Slovenia; Slovenija; vojska