Vzorčenje spor plesni iz rodu Aspergillus v zraku Kliničnega oddelka za hematologijo v Ljubljani - Ocvirk, Renata (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Pri nevtropeničnih hematoloških bolnikih je invazivna aspergiloza eden najpogostejših in najresnejših zapletov zaradi okužbe. Da bi preprečili eksogeno okužbo s plesnijo Aspergillus spp., je pri bolnikih s kritično nevtropenijo potrebno omogočiti čim nižjo koncentracijo plesni v njihovem bivalnem okolju. Zato je priporočeno število spor nižje od 1,0 CFU/m3. Metode.Z vzorčenjem zraka v prostorih Kliničnega oddelka za hematologijo (KOH)v Ljubljani smo želeli oceniti in primerjati koncentracijo spor Aspergillus spp. na različnih delih oddelka in hkrati oceniti učinkovitost higiensko-sanitarnih ukrepov v različnih prostorih KOH KC v Ljubljani. Rezultati. Rezultati vzorčenja ne kažejo bistvenih razlik v koncentraciji sporAspergillus spp. med zrakom v okolju in med zrakom v različnih prostorih KOH. Vrednosti koncentracij spor Aspergillus spp. v različnih prostorih KOH sose gibale med 0,0 in 19,2 CFU/m3. Zaključki. Koncentracije spor Aspergillus spp. v zraku vseh vzorčenih prostorov KOH so odločno previsoke, upoštevaje priporočene vrednosti. V različnih prostorih so med seboj primerljive ne gledena različno raven higiensko-sanitarnih ukrepov. Vzrok so različni dejavniki iz zunanjega in notranjega okolja, predvsem pa so posledica nefiltriranja zraka v prostorih KOH.
Keywords: Air Pollution, Indoor; Aspergillosis; Aspergillus; Aspergiloza; Bolniški oddelki; Hematologija; Hematology; Hospital Departments; Isolation And Purification; Spore gliv; Spores, Fungal; Zrak, onesnažneje v prostoru