Nemirni Balkan - Zupančič, Jernej (Geografski obzornik, 2007)
Prispevek analizira medetnične konflikte v Jugovzhodni Evropi in njihove prostorske, politične in etnične posledice z vidika novih geopolitičnih razmerij v Evropi. Konflikti so prispevali k teritorialno-političnemu drobljenju ter periferizaciji Balkana v celoti. Nemirni Balkan ostaja realno in potencialno krizno žarišče kljub močni vključenosti mednarodnih inštitucij.
Keywords: politična geografija; politične razmere; ekonomske razmere; družbene razmere; Jugovzhodna Evropa; Balkan; Balkans