Ethical challenges of interpreter training at the University of Ljubljana - Maček, Amalija (Verba hispanica, 2021)
Sodobna družba se spreminja ter postaja vse bolj večjezična in večkulturna. Vse več je potrebe po tolmačenju v različnih kontekstih ter iz jezikov, ki so bili v Sloveniji nekdaj le redko zastopani (albanski, arabski in perzijski jezik). Prispevek temelji na predpostavki, da lahko visoko šolstvo deluje etično le, če se po svojih zmožnostih odziva na te spremembe ter izobražuje tudi tolmače za jezike in področja, ki jih družba potrebuje, s čimer zagotavlja spoštovanje človekovih pravic v zdravstvu, sodstvu in postopkih za pridobitev mednarodne zaščite. V preteklosti je bilo izobraževanje tolmačev na Univerzi v Ljubljani osredotočeno na konferenčno tolmačenje, v luči sprememb pa se je Filozofska fakulteta odzvala na nove potrebe in pripravila izobraževalne module tudi za tolmače v sodnih in azilnih postopkih, v državnih organih ter v zdravstvu. Prizadeva si, da bi nabor jezikov razširila na doslej v Sloveniji manj razširjene jezike ter omogočila kakovostno izobraževanje tudi tolmačem za slovenski znakovni jezik. V akademskem okolju se vseskozi srečujemo tudi z etičnimi vprašanji, povezanimi z ocenjevanjem, vpisnimi pogoji in postopki akreditiranja novih programov. Vendar pa predvsem ti dolgotrajni administrativni postopki pogosto otežujejo hiter odziv na potrebe v družbi. Lahko sklenemo, da se Filozofska fakulteta kljub administrativnim, finančnim in kadrovskim izzivom po najboljših močeh in z visoko stopnjo osveščenosti odziva na spremembe v tolmaškem poklicu, ki je s prehodom na spletne platforme doživel največji preskok od uvedbe simultanega tolmačenja. Vse to pa je mogoče le v tesnem sodelovanju z vsemi deležniki: s stanovskimi združenji, dolgoletnimi zunanjimi sodelavci in državnimi organi.
Keywords: adapting study programmes; družbene spremembe; ethics; etika; interpreter training; izobraževanje tolmačev; social change; študijski programi