Velikost in oblika krošnje pri bukvi (Fagus sylvatica L.) in smreki (Picea abies (L.) Karst) - Polenšek, Maja (Gozdarski vestnik, 2006)
Oblika in velikost drevesne krošnje se v sestoju zelo razlikujeta od drevesa do drevesa, zato je ugotavljanje oblike in velikosti krošnje pogosto problematično. Najbolj natančne podatke dobimo pri sekcioniranju krošnje, ker pa je v sestoju pogosto težko dobiti dovolj podatkov, smo preizkusili, ali lahko oblike krošenj za bukev in smreko podamo z analitično funkcijo. Proučevali smo obliko in velikost krošnje v sestoju rastočih dreves, in sicer za bukev in smreko po razširjenih debelinskih razredih. Za ta namen smo fotografirali celotna drevesa z digitalno kamero. Primerjava je pokazala, da analitična funkcija dobro poda vrednosti za površino krošnje, medtem ko so privolumnih odstopanja večja. Enačbe na osnovi premera in dolžine krošnje so zelo odstopale od pravih vrednosti. Odvisnost med širino krošnje in prsnim premerom lahko dobro prikažemo z alometrijsko funkcijo.
Keywords: smreka; Picea abies; bukev; Fagus sylvatica L.; krošnja; dendrometrija