Eksperimentalni dinamski modeli podstruktur v metodah analize prenosnih poti - Ocepek, Domen (visokošolska dela, 2023)
V doktorski nalogi obravnavamo problematiko zajema konsistentnih eksperimentalnih dinamskih modelov za potrebe analize prenosnih poti, preko katerih se hrup in vibracije od vira vzbujanja prenaˇsajo na pasivne dele struktur. V prvem delu naloge se osredotoˇcimo na vpeljavo novih merilnih pristopov v metode analize prenosnih poti. Kot alternativo uveljavljenim metodah predlagamo hibridno metodo akustiˇcne holografije in laserske vibrometrije za doloˇcitev vibracijskega odziva strukture. Poleg moˇznosti brezdotiˇcnega merjenja se na ta naˇcin ponuja tudi moˇznost kombiniranja razliˇcnih fizikalnih domen (akustiˇcni tlak in hitrost). Drugo podroˇcje naslavlja negotovost lokacije aplikacije sile z udarnim kladivom, kar predstavlja pomemben vir negotovosti admitance prenosnih poti. V delu je predlagan postopek karakterizacije negotovosti lokacije vzbujanja strukture, ki temelji na obˇcutljivostni analizi. Tu ocenimo vpliv raztrosa lokacije posameznega impulza na celovitost sil, ki med obratovanjem delujejo v kontaktu med aktivno in pasivno podstrukturo. Tretje podroˇcje predstavlja izvirno metodo merjenja frekvenˇcnih prenosnih funkcij aktivno vzbujanih struktur med njihovim obratovanjem. Za primer, ko aktivno strukturo sklopa okarakteriziramo neodvisno od konˇcnega sestava, v tem delu predstavljamo postopek za oceno prenosne funkcije sklopa zgolj na osnovi meritve njegovega odziva.
Keywords: analiza prenosnih poti; dinamika podstruktur; disertacije; dissertations; dynamic substructuring; expansion methods; frekvenčna domena; frekvenčna prenosna funkcija; frequency domain; frequency response function; razširitvene metode; structural dynamics; strukturna dinamika; transfer path analysis