Laparoskopske apendektomije v SB Slovenj Gradec - Breznikar, Brane (Endoskopska revija, 2005)
Izhodišča. Članek prikazuje razvoj in postopke laparoskopske apendektomije na Oddelku za splošno in abdominalno kirurgijo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec v zadnjih šestih letih. To je obdobje, ko smo začeli širiti program laparoskopskih operativnih posegov, med katerimi so tudi laparoskopske apendektomije. Bolniki in metode. V študijo smo zajeli 64 bolnikov, operiranihpo asistirano laparoskopski ali laparoskopski metodi. Poseg je enostaven in v tipičnem primeru cenejši od klasičnega, saj uporabljamo troakarje za večkratno uporabo, porabimo pa le eno nit za dve ligaturi, ki ju naredimo največkrat zunaj trebušne votline. Le pri zelo suhih otrocih uporabimo 5-milimetrski troakar za enkratno uporabo. Rezultati. Od 64 bolnikovz vnetjem slepiča je bil ob sprejemu v bolnišnico pri 7 bolnikih slepič že predrt. Samo pri eni bolnici je bila opravljena laparoskopska revizija s toaleto trebušne votline. Abscesov v trebuhu pri naših bolnikih ni bilo. Umrl ni noben bolnik. Zaključek. Večina kirurgov v svetu in pri nas se ne odloča za laparoskopsko zdravljenje bolnikov z vnetjem slepiča. Nekateri bolnike izbirajo, pri močnejših vnetjih pa se odločajo za preklop v klasičen poseg. Avtor prispevka je v vseh primerih apendektomije zaključil po laparoskopski metodi.
Keywords: Apendektomija; Appendectomy; Laparoscopy; Laparoskopija; Treatment Outcome; Zdravljenje, izid; slepo črevo; laparoskopska kirurgija; kirurško zdravljenje