Telomerase in lung cancer diagnostics - Kovkarova, Elizabeta (Radiology and oncology (Ljubljana), 2003)
Izhodišča. Telomeraza je ribonukleoprotein, ki je prekomerno izražen v tumorskem tkivu, ne pa v zdravih somatskih celicah. Tako je bil namen te študije določiti telomerazno aktivnost pri bolnikih z rakom pljuč, saj lahko telomeraza predstavlja nov označevalec pri ugotavljanju pljučnega raka. Želelismo tudi ugotoviti, ali je telomerazna aktivnost različna pri različnih načinih odvzema materiala za raziskavo. Material in metode. Material smo odvzeli z bronhoskopijo pri 60 bolnikih s pljučnim rakom in pri 20, ki so biliv kontrolni skupini, pri 10 bolnikih, ki so imeli periferni pljučni tumor pa smo naredili transtorakalno aspiracijsko biobsijo s tanko iglo. Uporabljalismo telomerni amplifikacijski test (TRAP). Rezultati. Telomerazno aktivnost smo ugotovili pri 75% bolnikov s pljučnim rakom, kjer smo naredili bronhialno biosijo in pri 100% bolnikih, kjer smo opravili transtorakalno punkcijo. Zaključki. Merjenje telomerazne aktivnosti lahko prispeva k natančnosti diagnosticiranja tumorskih sprememb, ki so sumljive za pljučni rak.
Keywords: Analysis; Bronchoscopy; Bronhoskopija; Diagnosis; diagnostika; Lung Neoplasms; Pathology; pljučne bolezni; Pljučne novotvorbe; rak (medicina); Telomerase; Telomeraza; telomeraze