Vpliv različnih oblik zgodnjega varstva otrok na njihov razvojni proces - Rotvejn Pajič, Leonida (Psihološka obzorja (Ljubljana), 1995)
Proces separacije in individualizacije je v zgodnjem predšolskem obdobju otrok gotovo najpomembnejši razvojni proces. Način vzgoje in varstva utegne v tem obdobju odločilno vplivati na potek tega procesa. Zgodnja separacija in razbijanje diade, ki ni povezano z otrokovim procesom individualizacije, povzroča hude, za razvojno fazo specifične travme, ki utegnejo povzročati razvojne deficite. Za Slovence je dokaj specifično, da otroke zgodaj vključujemo v jaslice. V raziskavi sva želela ugotoviti, ali to predstavlja specifični dejavnik kasnejših razvojnih karakteristik.
Keywords: predšolska vzgoja; emocionalni razvoj; otroško varstvo; psihologija; psychology; jasli; child; otroci; osebnostni razvoj; separacija; individualizacija