Konstrukcija in trženje kulinarične identitete na Solčavskem - Petrič, Vesna (Svetovi (Ljubljana), 2025)
Članek obravnava procese ustvarjanja in trženja regionalne kulinarične identitete na Solčavskem. Osredinja se na akterje, ki so vpleteni v turistično-gastronomsko ponudbo območja na različnih ravneh: od individualnih nosilcev ponudbe do občine ter vmesnih institucionalnih teles, ki delujejo predvsem v obliki zvez in društev. Na podlagi zbranega etnografskega gradiva odpira vprašanja o predstavah tradicije in njenega domnevnega obujanja ter o novih kulinaričnih pobudah na proučevanem območju.
Keywords: agritourism; Alpine cuisine; alpska kuhinja; cultural anthropology; ethnology; etnologija; flavour; food; gastronomija; gastronomy; kmečki turizem; kulturna antropologija; Logar Valley; Logarska dolina; lokalni turizem; okus; prehrana; Slovenia; Slovenija; tourism; Upper Savinja valley; Zgornja Savinjska dolina