Bober (Castor fiber) v Sloveniji - Kryštufek, Boris (Scopolia, 2006)
Bober je bil v Sloveniji zanesljivo prisoten od interglaciala Riss/Würm pa vse do 17-18. stoletja, ko ga je iztrebil človek. Prva pobuda za njegovo ponovno naselitev (1992) zaradi pomanjkanja sredstev ni zaživela. Bober se je tako naselil v Sloveniji po naravni poti, kot posledica naselitev bavarskih bobrov na Hrvaško, ki so se začele leta 1996. Prva naselbina je bila zabeležena pozimi 1998/1999 v spodnjem toku Radulje, ob izlivu v Krko. Bober je odtlej stalno prisoten na tem območju. Prvo razmnoževanje smo zabeležili leta 2001, pozimi 2003/2004 pa so se bobri ustalili tudi v zgornjem delu Krke. Oktobra 2002 se je bober pojavil tudi na Dobličici, kjer se je prav tako ustalil. Oba habitata sta za bobra suboptimalna glede kakovosti vode, brežin in prehranske osnove, močna pa je prisotnost človeka. Škode in konflikti so na obeh območjih zmerne. Obe naselbini sta opredeljeni kot območji NATURA 2000.V zadnjih dveh letih se je bober pojavil tudi na Sotli (2005), Muri (2005) in Dravi (2006). Populacija bobrov v Sloveniji predstavlja obrobje hrvaške populacije.
Keywords: zoologija; zoology; bobri; zoogeografija; Slovenia; Slovenija