ŽENA IN DOM II^^IIII^^IIIIHMIlll^HIIIII^^IIII^HHIIIII^HIIIIi^HIIIIII^HINI^^IIII^HHIIII^Hillllil^HMMHHIIIII^HIIII^^IIIIMHIIIIIH^HIIIIHiMII REVIJA ZA SLOVENSKO ŽENO ŠTEV. 9 SEPTEMBER 1935 LETO VI. _Pojasni lo Danes, dne 7. avgusta 1935, ko smo začeli pripravljati deveto številko, delo v tiskarnah še vedno počiva in ta hip še prav nič ne kaže, da bi bila stavka v nekaj dneh končana. Vendar bo založba vse storila, da dobe naročnice o pravem času svoj list. Zato bomo deveto številko tiskali v Mariboru. S tem smo pa seveda prevzeli nase težke žrtve, tako na delu, kakor tudi na stroških. Če ne bo vse tako, kakor bi bilo ob normalnih razmerah želeti, naj nam cenj. naročnice nedostatke, ki bi se morda navzlic naši pazljivosti pokazali, blagohotno oproste. Nekaj naročnic ima še malenkostne zaostanke. Te še posebej prosimo, da uvažujejo našo dobro voljo in da store svojo dolžnost, kakor jo je storilo toliko redoljubnih naročnic. Prosimo jih, da nam svoj zaostanek še danes nakažejo. Iskrena hvala! Založba ..ŽENA IN DOM". Ljube naročnice in bralke! Pred tridesetimi in štiridesetimi leti so starši prav tako premišljevali, kako bi svojim otrokom lepše ugla-dili pot v življenje, kakor dandanes. Razlika je le v tem, da so imeli tedaj drugačne nazore kakor dandanašnji roditelji in da se je njih način uglajanja poti drugače izražal kakcr danes ta dan. V tistih časih je bilo glavno, da sta nesla roditelja vsak prihranek v hranilnico, češ da bo imel otrok, ko dorase, kaj vzeti v roke. Kjerkoli sta mogla, sta si kaj odrekla in si časih kar od ust pritrgala, da sta mogla več naložiti za otroke. Za dekleta so še posebno varčevali; kdo jih bo pa hotel vzeti za žene, če ne bodo imele nič »pod palcem^? Niso jih dajali v šole, da ne bi študij porabil prihrankov, temveč so jih po nekaj letih šolanja obdržali doma. Hčerka je morala kuhati in pomagati materi pri gospodinjstvu, časih so odslovili še služkinjo in tako spet nekaj prihranili, dokler ni naposled prišel snubec, ki je z dekletom vred odnesel tudi težko zbrane prihranke. In če je bila potem hčerka v zakonu nesrečna in časih celo prava mučenica, ni imela nobene možnosti, da bi se rešila jarma. Domov ni mogla, ker bi ii bili to vsi šteli v sramoto, sama ni mogla živeti, ker si ni znala sama služiti denarja, pri možu ji pa ni bilo obstanka. Tako niso imela dekleta tiste dobe nobene posebne koristi od načina, kako so jim starši uglajali pot v življenje. Dandanašnji moderni roditelji stremijo najprej za tem, da dobi otrok primerno izobrazbo in da se šola, dokler si ne more sam služiti kruha. Roditelji dandanes ne razlikujejo med fantom in dekletom. Dekle se mora prav tako pripravljati na svoj bodoči poklic kakor fant, ne-glede na to, ali se bo kdaj omožilo ali ne! In prav gotovo je ta način mnogo boljši od še tako obilno nakopičene dote! Vsako dekle naj ima svoj poklic! Ako se kdaj omoži, ji ne bo škodilo, če bo vedela, kako težko se služi denar. Laže bo varčevala v gospodinjstvu in laže bo razumela moža, kadar se bo utrujen vrnil iz službe, in laže bo kos življenju, ki terja dandanes mnogo več potrpljenja in spravljivasti kakor kdaj poprej. S tem nikakor nočemo reči, da naj bi vsa dekleta obiskovala gimnazijo in da bi morala vsa dekleta na univerzo! Dekleta naj se pripravijo za praktične poklice, postanejo naj obrtnice in podobno. Le-tem se bo v bodočnosti bolje godilo kakor pa absolviranim visoko-šolkam, ki po končanem študiju leta in leta čakalo namestitve. Kolikor več izobrazbe boste dali svojim hčeram, toliko bolj vam bodo hvaležne. Zlasti naj se pa učijo tujih jezikov, da se bodo laže dokopale do kruha. Denar utegne propasti, kakor smo sami doživeli v svetovni vojni — a to, kar ima človek v glavi, ostane njegova nepropadljiva last. Ne varčujte za svoje hčerke, ampak pomagajte jim, da si izberejo pameten poklic, tn jih podpirajte, da se kar najbolje usposobijo zanj! Uredništvo. Stana Vinšek ospa od jezera izu nas je stara, prastara romarska cerkvica, »Gospa od jezera« ji pravijo. Odkod je dobila to ime, tega ne ve povedati nobeno izročilo, ne ustno in ne pismeno. Gotovo je bilo tu nekdaj jezero, ki je pa usahnilo — usahnila pa ni moč čudodelne slike Matere božje. Čisto temna je že ta slika, tako da se bolj sluti kakor vidi sveta Devica, ki se — držeč v levici dete, desnico pa iztegnjeno, kakor bi jo nudila omahujočim — nagiba z oltarja. Vse polno skromnih darilc stoji ob oltarju, različne vezene in pisane zahvale pokrivajo stene in pričajo o preprosti hvaležnosti uslišanih. Pred nekaj leti pa je naša revna cerkvica nenadoma tako obogatela, da me je novi sijaj zbodel v oči in se nisem mogla premagati, da bi ne vprašala našega župnika, kdo neki je toliko daroval in iz katerega vzroka. Stari gospod pa ni bil nič kaj pri volji, da bi mi pojasnil, šele lani, ko sem bolehnega obiskala in sva sedela na njegovem vrtu, preko katerega je padala senca malega zvonika, se je kar sam spomnil mojega nekdanjega vprašanja in je nanj odgovoril. Zdaj je mrtev. In mrtvi so tudi vsi tisti, ki so z njim doživeli izpolnitev najstrašnejše želje, ki je bila kdaj izrečena pred obličjem naše Gospe od jezera. Zato se tudi nikomur ne bom doteknila starih ran in nikogar ne bo bolelo, če vam povem resnično zgodbo, ki sem jo takrat slišala: Bilo je med vojno V naši vasi, ki je blizu meje, so izpremenili šolo v bolnico za silo in kmalu postavili še lazaret. Tu so stregle usmiljene sestre, razen njih pa še precejšnje število zasebnih bolničark, med katerimi je bilo več mladih žen, katerih možje so se borili na bližnji fronti. Kljub strahotam, ki so jih gledale vsak dan, in kljub skrbem, ki so jih imele za svojce, so bile vse te mlade žene prav dobre volje, in kadar so bile proste, so se prav rade zabavale v družbi častnikov, ki jih je bilo ondi vedno dovolj. Bile so pač polne življenja, mlade in lepe, a najlepša med njimi je bila vsekakor sestra Marija, žena madžarskega stotnika. Ljudje so jo večkrat po zobeh vlekli, vendar pa so jo imeli vsi prav radi, saj je bila neugnana in nepremišljena kakor otrok, poleg tega pa vedno z vsem srcem pri vsaki stvari, naj je bilo to delo ali zabava. Mladi stotnik, mož lepe Marije, je prišel na kratek dopust, bled, zamišljen in redkobeseden, kakor bi podzavestno slutil svojo usodo. Sestra Marija pa, ki se je seveda za tiste dni oprostila bolničarske službe, je bila vesela in razposajena kakor le kdaj. Kadar nista bila v družbi, sta se mlada zakonca iz-prehajala po okolici in si ogledala vse, kar se je sploh dalo ogledati. Tako sta — menda iz samega dolgega časa — prišla tudi v romarsko cerkvico. Smeje se je sestra Marija pripovedovala možu o naivnih, babjevernih Slovencih in se z njim zabavala, ko sta ogledovala vse te voščene voličke, teličke, kravice in srčke, ki so bili nakopičeni ob čudodelni sliki Gospe od jezera. »O,« se je zasmejala sestra Marija, »takega ljubeznivega otročička pa daj še meni! Pa samo za nekaj časa — tako do desetega leta so še čedni, potem pa postanejo vsi nadležni in razposajeni!« Moža je v mračni cerkvici ob teh besedah streslo. Jezno ji je iztrgal kipec iz rok in jo potegnil iz cerkve. Sestra Marija je užaljena skomignila z rameni in zamrmrala nekaj o pokvarjenih živcih, pa kmalu se je spet smejala. In brezskrbno je zaklicala možu: »Na svidenje!« ko se je drugo jutro spet vračal v svojo postojanko. Videla pa se nista več. Kmalu nato je mladi stotnik padel in sestra Marija je izginila iz bolnice. Kam je šla in kako se ji je godilo, za to se pač v tistih strašnih časih nihče ni zmenil, saj je imel vsakdo zvrhano mero svojih lastnih skrbi. Odtlej je minilo trinajst let. Neki večer je sedel naš gospod župnik sam v svoji sobi in študiral pridigo, ko je nepričakovano potrkalo na vrata. Na njegov odziv je vstopila starejša, uvela in čisto osivela dama. Videč njegov začudeni obraz, je neznanka v slabi nemščini povedala, kdo je, in župnik je komaj zadržal vzklik presenečenja, ko je v tujki spoznal sestro Marijo. Globoko presunjen ob silni izpremembi je ponudil pozni posetnici naslanjač, ji postregel s čašo starega vina in nato previdno vprašal, kaj jo je privedlo k njemu. Tedaj je slišal — mnogokrat pretrgano od obupnega joka — najbolj nenavadno izpoved njenega življenja. Vse mu je razodela nekdanja sestra Marija, od svoje brezskrbne mladosti pa do tistega dne, ko je v cerkvici pred čudodelno sliko v svoji lahkomiselnosti izrekla tisto strašno željo. Potem je pa rekla: »Ko mi je padel mož, toliko da nisem znorela. Takrat šele sem spoznala, kako rad me je imel in Tonček ribari kako brezmejno sem ga ljubila. Vrnila sem se domov. Domači so bili na vso m. Čarobni kvadrat. Vodoravno in navpično: 1. zavod za učenje, 2. ime dragocenega kamna, ,3. žival, ki živi v Kordi-lerah, 4. moško krstno ime (ameriško). 12 3 4 Tat je zagledal na nekem oknu veliko lepili kaktej. Stekel je po lestvo, jo prislonil k hiši in se pripravil, da bi ukradel lepe cvetlične lončke. Tisti mah se je prikazal izza vogala siraž-nik in vprašal tatu: »Kaj delate tukaj?« Tat je odgovoril: »Hotel sem presenetiti svojega prijatelja s temi lepimi kaktejami, I er je danes njegov rojsini dan. Vendar ne maram, da bi vedel, da sem mu jaz prinesel kakteje, zato sem jih cd zunaj postavil na okno!« »To ne gre! Takoj poberite svoje lončke z okna!« je zapovedal straž-ni •>", kar je tatu močno razveselilo. Hitro ju splezal na lestvo, pobral najlepše kakteje in jih vesel odnese! domov. Nedavno tega sta se šla dva gospoda na Rožnik izprehajat. Bil je lep poletni večer. Solnce je zahajalo, a mesec se je že srebril na nebu. Tedaj vpraša eden izmed gospodov: »Ali je to solnce ali mesec?« In drugi odgovori: »Ne zamerite, prvikrat sem v Ljubljani in se še ne spoznam!« Bumček je skrivaj segel z jezičkom v skledo s sladko smetano. Mati ga je opazila in vprašala: »Kdo je lizal sladko smetano?« »Mačka!« se odreže Bumček. »Kako to? Saj ni nobene mačke pri hiši!« »Nu, bo že kdaj kakšna prišla!« je modro zatrdil Burtiček. Vendar pa... Iz nekega časnika: »Oospodična Štefka Kurnikova se je snoči poskusila zastrupiti zaradi nesrečne ljubezni. Popila je kozarec solne kisline. Takoj so jo prepeljali v bolnišnico, vendar pa upajo, da bo ostala pri življenju ...« Zlogovnica. jaj, Ija, trav, na, ma, vanj, ča, ce, vec, e, ce, ži, ci, nik, i, u, ljub, ko, kov. Iz gorenjih zlogov sestavi šest imen raznih krajev in mest v Jugoslaviji in eno žen-ko krstro ime. Če pravilno postaviš itnena drugo pod drugo, boš bral v začetnicah od zgoraj navzdol naziv vzgojitelja. ir Sate va naše mate. Bredica je bila letos prvič na morju. Ko se je šla nekega dne po obedu z mamico kopat, je videla na obrežju moža, ki je dvigal s čebrom vodo iz morja in polnil z njo velik sod. Ko sta se čez dve uri vračali od kopanja, je bila oseka. Tedaj se je Bredica močno začudila: '-Mamica, tisti mož je pa v tem kratkem času strašno mnogo vode odnesel!« Pyramidon tablete — to zdavnaj preizkušeno sredstvo — Vam bo pomagalo! Bolečine, ki nastopajo ob prehladu, pri reumi, glavobolu in tegobah se izgube. »Go... spod nadučitelj so me udarili ... Toda jaz temu oslu res ni: em nič hudega storil.« Še več. »Videl sem potapljača, ki je vzdržal pod vodo pol ure.« »Malenkost! Jaz sem pa videl takšnega, ki ga sploh ni bilo iz vode nazaj!« Čarobni obroč. Za to čarovnijo ne potrebujete drugega kakor železno ali medeno žico. S kleščami si napravite obroče in kote in jih sestavite, kakor vam kaže prva slika. Zdaj je treba spraviti mali obroč čez vse ostale, da bo videti, kakor da ga ni več mogoče sneti. (Poglejte si tretjo sliko: tudi vam s? bo zdelo, da obroča ni moči sneti). Kako ga pa vendarle lahko snamete, vam kaže druga slika. Oplas je reg- Sp. br. 01 od 21 Junija 1935. Friderik Veliki in župnik. Friderik Veliki je jezdil nekega dne mimo župnišča, kjer je bilo nad vrati napisano: »Župnišče brez skrbi.« Kralj je velel župnika poklicati in mu je rekel: »Nič skrbi nimaš? Čakaj, ti jih bom1 jaz pripravil! Do jutri zvečer mi moraš odgovoriti na tale vprašanja: Kako globoko je morje? Koliko je do nebes? Koliko sem jaz vreden? Kaj mislim jaz?« Župnik je bil seveda ves oburati in si ni vedel pomagati. Potožil je svojemu pastirju, kaj ga tare, ta pa mu je rekel: »Jutri, ko se kralj vrne, se bom jaz preoblekel v župnika in mu odgovoril na vsa vprašanja.« Drugi večer pride kralj ob napovedani uri. »No, ali si vprašanja premislili'« »Da, veličanstvo!« »Kako globoko je morje"« »En lučaj kamna, veličanstvo.« »Koliko je do nebes?« »En dan. Samo en dan v letu je vnebohod in tudi Jezus je rekel desnemu razbojniku: ,Še danes boš z menoj v raju'.« »Koliko sem jaz vreden?« »Največ 29 srebrnikov. Kristusa so prodali za 30 srebrnikov, vi, veličanstvo, pa menda ne boste trdili, da ste vredni več od njega.« »Zdaj pa mi odgovori, če znaš, še na glavno vprašanje: Kaj mislim jaz?« »Veličanstvo misli, da semi jaz župnik, pa sem le njegov pastir.« 7.a deževne jesenske dni in za potovanje je dokaj praktičen eleganten paleto, napravljen iz trpežnega angleškega blaga. K takemu paletoju lahko obtečete volneno obleko ali pa bluzo in krilo. Jesenski komplet, napravljen iz modnega črtastega blaga. Široki rokavi plašča so krojeni »ra-glan«. Vsi šivi so okrašeni s prešivanjem z debelo svilo. Krilo je popolnoma gladko, le spredaj ima položeno gubo. K takemu kompletu se najlepše poda temna bluza. Kratek jopič, napravljen iz gladkega volnenega blaga ali žameta. Zapenja se z velikimi modnimi gumbi. Športni jopič, napravljen iz kamelskega kosminja. deftina ali usnja. Reverji so napravljeni tako, da se lahko nosijo odpeti ali pa da se zapenjajo visoko v vratu, lepi so zarezani. K takemu jopiču se poda le gladko športno krilo. VsC&sUn, ptHfriefo! Krilo in tričetrtinski paleto tega pleienega kompleta sta narejena v pikčastem vzorcu. Jopica je pletena iz svetle osnovne volne, plasa pod vratom je pa temna, kakor so pike. Pletena jopica, ki se posebno lepo poda h kmetiški noši. Lahko jo pa tudi oblečete k vsakemu krilu in k vsaki drugi obleki. Vse tole sem sama napravila. Za nekaj kovačev sem si kupila volne in si spletla jopico,, krilo in paleto. Ali hočete tudi Vi napraviti za majhen denar sebi in svojim dragim različne lepe reči iz volne ali pa iz bombaža? Ali hočete 60 krojev, slik in modelov za pletene in kvačkane jopice, žempre, svitre, obleke? Potem si takoj naročite knjigo »Za pridne roke — za vsako nekaj«, ki stane samo 30 dinarjev. Vi lahko dobite pet praktičnih knjig za 32 oziroma s poštnino vred za 37 dinarjev. Pišite še danes upravi »Žena in dom«, Ljubljana, da Vam pošlje prihodnji mesec zgoraj omenjeno knjigo. Za soIMM dneve* Popoldanska obleka v videzu kazaka. Kombinirana ie iz rožaste svile in enobarvnega žameta. — Praktična obleka, kombinirana iz črtastega in enobarvnega blaga. — Popoldanska obleka, kombinirana iz črno-bele pikčaste svile in črne svile ali žameta. Okrašena je z modnimi kovinastimi zaponkami. — Dekliška obleka iz enobarvnega lahkega volnenega krepa. Okrašena je z rožasto svilo ali žametom. _ Elegantna domača obleka, sešita iz temnomodrega blaga z belimi pikami. Ovratnik je lahko iz enakega blaga kakor obleka, lahko pa tudi iz belega. Jutrnja halja, sešita iz svetle pralne svile s cvetnim vzorcem. Namesto ovratnika je ob vratnem izrezu prišita široka, zvončasto krojena volana. Tudi rokavi so obrobljeni s široko volano. Tudi doma bodite za majhen denar čedno oblečeni Dve preprosti domači obleki, sešiti iz močnega vzorčastega pralnega blaga ali barhenta. Domača obleka, primerna zlasti za močnejšo postavo. Sešita je iz črtastega blaga, plastron pa je iz gladkega blaga in okrašen s šivanimi robčki. Popoldanska obleka, sešita iz težke svetle svile. Ovratnik je iz tyele svile ali pa iz modnega čipkastega blaga. Rokavi so krojeni kimono. Vsa obleka je okrašena z barvastim prešivanjem na stroj. Iz enakega blaga kakor našivi je tudi paleto. žape-t ncUai novega Okrogel vrtiH, okrašen z vrvico. Prtič le izdelan tz plztnc v svetli barv', na katerem niso motivi izšiti s svilo ali volno, ampak so pošiti z drobno enobarvno vrvico. Cvetje ie pošito polno, pri listih pa ie pošit samo zunanji rob in žile. Vzorec se izšije na ta način, da se vrvica polaga po obliki na platno in v enakomernih razdaljah pri trdi z nitjo, ki je lahko v enaki barvi kakor vrvica ali pa v drugačni. Seveda morajo biti vbodi do volj gosti in trdni, da se vrvica pri pranju in lika-niu ne odtrga. Kako se vrvica prišije na platno in kako se pošijejo cvetni motivi, je videti na povečanem delu vzorca. Pozor - veliko pranje je skupno pranje za čiščenje in drgnenje se mešajo med ostalim peri-— kako lahko se na ta način prenesejo nevarne kali in nesnaga. Zato: Schichtov Radion za veliko pranje. Pri uhanju razvija na milijone kisikovih mehurčkov, ki prodirajo skozi perilo, ga temeljito operejo in uničijo vse bolezenske kali. SCHICHTOV- RADION 7 pere vse higijenično čisto J I/a$a spalnica Posteljno pregrinjalo, okrašeno z motivi in ažur-jem. Motivi so lahko vezeni, kvackari, klekljani ali pa mrežam. Pri mrežanem motivu so listi iz-šiti v redkejšem, cvet pa v gostem platnenem vbodu. Mesto ažurja lahko všijete primerne vložke. Ob robu pa lahko našijete eno ali več volan. Ta dva senčnika sta sešita iz svile. Eden je preprost, okrašen samo z obrobo v temnejši barvi in nizom steklenih biserov, dočim je drugi okrašen z vezenjem od vseh štirih strani. Motiv je na svili lahko izvezen ali pa naslikan. Robovi so po-šiti z debelo svileno vrvico, ki je na konici zvezana v čop. Načrt za pregrinjalo. Vsak naj dobi Praktična torbica za spravljanje nogavic in raznih drobnarij, katere potrebujemo pri krpanju nogavic. Nogavice spravljamo navadno v predalu, v kotu omare ali pa v škatli, in kadar iščemo par nogavic, je treba premetati ves kup. Če bo pa imel vsak član rodbine svoje nogavice porazdeljene lepo v taki torbici, športne zase, čisto nove zase, zašite pa zopet skupaj, bo vse iskanje odpadlo. Tako torbico, v katero všijemo obešalnik, kakršnega imamo za obešanje oblek, napravimo iz vzorčastega blaga, recimo iz kretona, lahko pa tudi iz svile. Na skicah je prav dobro videti postopek šivanja take torbice za nogavice. IZBIRAJTE MED SLEDEČIMI ELIDA MILI ELIDA FAVORIT ELIDA BELI ŠPANSKI že deset let ijublje- BEZEG milo snežnobele nec razvajenih žensk. barve — omamljivega vonja. ELIDA 7 CVETIC ELIDA KREMA MILO luksusno milo, ki si ga popolnoma novo! Posebno blago lahko privošči vsakdo. za občutljivo kožo. Posrečena Posebno močnega vonja. dopolnitev nove Elida kreme. IME ELIDA JAMČI ZA KAKOVOST Vsa nega bi bila za* man, če manjka eno: za Vašo kožo prikladno milo. Slabo milo lahko za vedno pokvari Vašo polt. Samo tako milo, katerega ime jamči za kakovost, neguje kožo tako kakor je treba, da postane lepa. se začne pri milu Krčne žile Ta bolezen se je v zadnjih letih zelo razširila Moderni poklici zahtevajo od žensk, da mnogo stojijo ali pa sedijo, s tem je pa pravilni obtok krvi po žtlah otežkočen. Posledica tega je, da so žile prenapolnjene s krvjo, in zaradi tega se dovodnice razširijo. Sami lahko mnogo storimo, da ube-žimo tej nadlogi. Tudi če imate slabotne dovodnice ?e prirojene, ni s tem še rečeno, da morate dobiti krčile žile. 2e v mladosti moramo paziti, na nikdar dolge ne stojimo, tudi pri izberi poklica moramo biti previdni. Ljudje, ki so nagnjeni k tej bolezni, naj ne izberejn takega poklica, kjer morajo mnogo stati. Predvsem pa naj vsak večer, ko ležejo v posteljo, položijo pod noge blazino, da bodo ležale noge više od ostalega telesa. S tem olajšamo krvni obtok. Tudi dolgo sedenje je škodljivo, zlasti če med sedenjem ves čas mirujemo z nogami. Najti moramo toliko časa, da noge vsaj malo pregibamo, da kri ne zastaja v žilah. Krčne žile povzročajo srbečico in se rade vnamejo. Zastarele krčne žile se tudi rade odprejo, in če ni hitre pomoči, bolnik lahko izkrvavi. Moderna medicina zdravi krčne žile z injekcijami s sladkorno raztopino ali pa z operacijo. Oboje mora izvršiti edinole zdravnik in nobeno ne pusti kvarnih posledic ter skoraj zmerom zanesljivo pomaga. Deset zapovedi za lepoto 1. Zjutraj in zvečer si umij obraz najprej s toplo, potem pa še z mrzlo vodo. Umivanje zvečer je še mnogo važnejše kakor zjutraj. Cez noč obraz počiva in morajo biti znojnice dobro očiščene, da koža lahko diha. 2. Vsaj po enkrat na teden si lahno odrgni obraz z alkoholom, ki si mu primešala nekaj kafre ali pa salicila. 3. Ne izpostavljaj se prehudemu solncu, vendar pa varuj obraz tudi pred hudim mrazom. 4. Glej, da boš zmerom spala v prezračeni sobi. Vsaj spomladi, poleti in jeseni imej okno vso noč odprto! 5. Smej se! Smeh daje obrazu ves čar! Smeh daje mladost! 6. Imej obraz v oblasti! Kadar govoriš, ne trzaj z obrvmi, ne gubanči čela in si ne griži ustnic! 7. Pojdi pred polnočjo spat, zakaj spanje pred polnočjo največ zaleže. Spi vsako noč najmanj po osem ur! 8. Bodi previdna pri izberi pudra in rdečila. Preden se napudraš, si namazi obraz z mastno kremo! 9. Jeza in žalost sta največja sovražnika lepote! Izkušaj premagati jezo in izkušaj zatreti jok! 10. Skrbno pazi na svoje zdravje, zakaj zdravje je lepota! Otrok laže? Nekateri otroci so posebno nagnjeni k laganju. Morda je tega kriva vzgoja, morda pa tudi prebujna domišljija otroka samega. Dosti je pa odvisno od tega, kakšen zgled ima otrok doma. Dejstvo je, da se matere same dostikrat zlažejo otroku. Na primer: za božič je vse darove prinesel Jezušček iz neba, za Miklavža jih je prinesel sam sv. Miklavž, in bratca in sestrico je prinesla štorklja itd. Razen teh laži, ki pustijo v otrokovi duši vse življenje svojo sled, se matere dostikrat z lažjo otresejo otrokove nadležnosti. »Pusti me zdaj pri miru, saj vidiš, da ne utegnem!« V resnici pa mati takrat morda pregleduje modni list ali pa bere zanimiv roman ali kaj podobnega. Ko postane otrok večji, se spomni sleherne take laži, zakaj nihče nima ostrejšega sluha od otroka in nihče bistrejših oči. Tega bi se morala vsaka mati zavedati! Pazite na vsako svojo besedo in na vsako kretnjo, kadar vas otrok posluša in opazuje. Z dobrim zgledom ga boste bolje vzgojili kakor z vsemi drugimi teorijami o vzgoji. Ce otrok od vas ne bo nikoli slišal laži, in najsi bo ta še tako nedolžna, potem se tudi sam ne bo lagal ali pa vsaj ne bo lagal iz navade. Morda se bo zlagal iz hudomušnosti, iz nagaji-vosti, iz objestnosti, vendar pa se laž ne bo ukoreninila v njegovo dušo. Otroci, ki imajo zelo živahno domišljijo, se radi lažejo, ker se na ta način izživljajo. Take otroke je treba zaposliti in s takimi otroki se je treba veliko ukvarjati. Berite z njimi kakšno zanimivo mladinsko knjigo, zlasti pa pazite, da bo imel otrok zmerom dovolj prilike, da se razgovori. Obširno mu odgovarjajte na njegova vprašanja, izkušajte slediti njegovi miselnosti in izkušajte se uživeti v njegovo domišljijo. Tako mu boste vzeli tisti čas, ki bi ga sicer otrok uporabil v to, da bi si izmislil kako reč. Ce zalotite otroka pri laži, in najsi bo ta laž še tako originalna in zabavna, mu pokažite resen obraz. Opozorite ga z vso resnobo, da je laž nekaj grdega! Otrok se bo čutil osramočenega in si ne bo tako kmalu spet upal z zlagano besedo na dan. ® ^ % ©1 V© p r .i E ----1 ? —" - Nova raziskovanja so pokazala, da so za presnavljanje in ohranitev človeškega telesa neogibno potrebne še druge sestavine živil — dopolnilne snovi, ki so jih poprej imenovali splošno vitamine. Te za življenje važne snovi so v zelo različnem razmerju v naši hrani. Če ima hrana dalje časa premalo teh snovi v sebi ali če je celo brez njih, nastopijo hude bolezni ali pa celo smrt. Večina vitaminov ne prenese dolgo prevelike vročine. Zato moramo paziti, da jih s predolgim kuhanjem ne uničimo, in skrbeti, da dobimo z obilnim za-uživanjem zelenjave, sadja in mleka zadosti teh dopolnilnih snovi (vitaminov) v telo. Lastnosti vitaminov doslej še niso dovolj preiskane, vendar je dokazano, da zelo učinkujejo na različne procese obnavljanja in presnavljanja v telesu. Človek, ki rase, še prav posebno potrebuje dopolnilnih snovi. Otroci zato tako radi jedo sirovo zelenjavo, n. pr. korenje, grah, kolerabice in sadje. Matere bi zatorej v otrocih ne smele zatirati tega poželenja, samo paziti bi morale, da so sadeži zreli in dobro umiti in da jih otroci dobro zgrizejo. Kratko kuhanje vitaminom na splošno ne škoduje. Kadar kuhamo za bolnike in za male otroke, moramo še prav posebno paziti, da vitamine čimbolj ohranimo. Kje pa dobimo za telo potrebne re-dilne snovi, kakor beljakovino, mast, škrob, sladkor, vodo in redilne soli? Beljakovino dobi telo v mesu, ribah, mleku, jajcih, stročnicah, siru in v manjši količini tudi v mlevskih proizvodih žita: v zdrobu. moki. ričetu, kaši in v drugih. Mast dovajamo telesu v obliki sirovega masla, goveje masti (loj), svinjske masti, koštrunove masti, gosje masti, kokosovega masla in olja. Bolnikom dajemo sirovo maslo, ker je lahko prebavljivo. Žarko sirovo maslo nima nobenih vitaminov več! Najboljše je sirovo maslo iz mleka pašnih krav, ki je naravno — rumeno. Tudi mleko takšne živine je najbolj zdravo. Nadalje dobivamo mast iz mastnega mesa in iz mastnih rib (slanikov), iz mleka, sira in nekoliko tudi iz jajc. Za telo potrebni sladkor je seveda zlasti v sladkorju, nato v medu in sirupu, tudi v sadju (sadni žele, čeža-na), v mleku (mlečni sladkor) in v nekaterih zelenjavah. Človek pa ne more zaužiti toliko sladkorja, kolikor ga telo potrebuje, in narava je zato pametno uredila, da lahko uživa namesto tega tudi škrob. Ta se izpre-meni v našem telesu v sladkor, ki preide v kri. Škrob dobimo v stročnicah, v žitu in njega pridelkih: v rižu, moki, zdro- bu, ričetu, skrobovi moki in v krompirju. Sladkor in škrob imata skupno ime ogljikovi hidrati. Za nas tako važne redilne soli in dopolnilne snovi so zlasti v zelenjavi, solatah, sadju, jajcih in v mleku. Sadje je zaradi svojih osvežujočih kislin še prav posebno potrebho in priljubljeno živilo. Tudi večina ostalih hranil ima v sebi redilne soli in vitamine, vendar v manjših količinah. Nadaljnja živila so začimbe, ki delajo hrano okusnejšo, kakor grenčica, poper, sol, kis. Te začimbe pa smemo uporabljati samo v zmernih količinah, ker nam sicer lahko škodujejo. Kis naj se nikdar ne zauživa za žejo, ker dela slabo kri, ampak vedno rajši limona. Sploh je najbolje, če vzamemio namesto kisa vselej limonov sok. Jedem moramo/dodajati vodo, kadar je to potrebno; nekatera hranila imajo že sama na sebi veliko vode v sebi, druga malo. Če gospodinja ne ume jedil pravilno sestavljati, je zdravje družine prav resno ogroženo. Če je n. pr. v hrani premalo maščobe, bo to, ker mast telo ogreva, pri večini ljudi povzročilo občutek mrazu, ki prihaja od odznotraj in ki se s toplo obleko ne da odpraviti. Mož, ki ga hrani žena s premalo mastno hrano, rad seže po žganju, da se segreje, posebno tedaj, če ima mimo tega doma še neredno in neprijazno gospodinjstvo. Kakšne žalostne posledice pa rodi uživanje žganja, vidimo žal skoraj vsak dan. Če dobiva telo zaradi napačnega pripravljanja zelenjave in zaradi pre-malega zauživanja rastlinske hrane trajno premalo rudninskih in dopolnilnih snovi, se rade pojavijo bolezni, ki so v zvezi z izpremembo snovi, kakor protin, ki ga imajo dostikrat po ktfir vem za posledico prehlada, in druge.' Vsaka gospodinja se lahko z malo vaje in dobre volje nauči hranila tako sestavljati, da so v hrani vse potrebne hranilne snovi. |mivanje posode pred 150 leti Stara slika nam pokaže: tako je bila oblečena gospodinja od tedaj, tako je izgledalo v njeni kuhinji, tako je umivala in čistila posodo. Gotovo ni bilo lahko krožnike iz kositra in ponve iz bakra ohraniti vedno svetle in čiste! Hvalimo torej današnje čase: posoda iz porcelana ali gladko emajlirana in za čiščenje VIM, ki opravi skoro vse delo sam. ^a imvmvnpjjmodje cfe/rces^^j] Jedilni list za teden dni. Ponedeljek. Opoldne: 1. Goveja juha s pljučnim zavitkom (75). 2. Govedina. Ohrovt. Prazen krompir. 3. Kompot. Zvečer: Šunkovi cmoki. Stročji fižol (na angleški način). Torek. Opoldne:: 1. Paradižnikova juha. 2. Faširani zrezki. Opečen krompir. Solata. 3. Jabolčnik. Zvečer: Gobe z jajcem (242). Sreda. Opoldne: 1. Španska juha. 2. Dunajski zrezki. Stročji fižol v smetani. 3. Češpljev kompot. Zvečer: Široki rezanci. Solata. Četrtek. Opoldne: 1. Gobova juha s krompirjem. 2. Svinjski kotleti. Dušeno zelje. 3. Sadje. Zvečer: Minestra. Petek. Opoldne: 1. Zelenjavna juha. 2. Cešpljevi cmoki. Z v e č e r:* Gobove omelete. Solata. Sobota. Opoldne: 1. Juha s telečjim pi-rejem (10). 2. Špinača. Zmečkan krompir. Zakrknjena jajca. 3. Jabolčni kompot. Zvečer : Polnjene paprike. Krompir v koščkih. Nedelja. Opoldne: 1. Postna zdrobova juha. 2. Pečena goveja sekanica. Široki rezanci (183). Srbska solata (364). 3. Češpljev kolač iz kvašenega testa (450). Zvečer: 1. Safalade s kisom' in oljem. 2. Češpljev kolač. Čaj. Številke v oklepajih pomenijo številko recepta v naši kuharski knjigi »Kako naj kuham«. Za mastno tiskana jedila prinašamo recept. Šunkovi cmoki. 10 dkg Sirovega masla vmešamo z dvema rumenjakoma, dodamo dve žemlji, ki smo ju bili namočili v mleku in dobro otisnili, potem pridenemo še nekoliko soli, popra, 10 dkg skuhanega in sesekljanega mesa in nekoliko zdroba. To zmes pustimo potem tako dolgo, da se zdrob napne in da se dajo lahko delati cmoki, ki jih skuhamo v slani vodi in povaljamo, ko so kuhani, v drobtinah. Pri tem moramo samo paziti, da ne naredimo premehkih cmokov, ker se sicer v vodi razkuhajo. Stročji fižol (na angleški način). Fižol skuhamo v slani vodi, ga odce-dimo, potresemo z zelenim peterši- ljern in s poprom in denemo na vrh svežega sirovega masla. Španska juha. Koštrunove kosti in nekoliko mesa, ki ga pa moramo poprej zrezati na drobne koščke, zaru-menimo s slanino in z jušnimi koreninami (ki jih moramo tudi na drobno sesekljati). To potresemo potem z moko in zalijemo z juho, nakar dodamo dva olupljena in osnažena paradižnika in eno narezano čebulo. Vse skupaj dobro prekuhamo ter pridenemo nazadnje še nekoliko jušnih dišav in nekaj žlic vina. K juhi serviramo posebej na slanini prepečene kruhove rezine. Stročji fižol v smetani. Fižol skuhamo v slani vodi napol in ga potem dušimo do mehkega v smetani, ki ji pridenemo nekoliko sirovega masla. Fižol začinimo s poprom in vmešamo, preden ga denemo na mizo, eno jajce. Lahko pa tudi naredimo na sirovem maslu svetlorumeno prežganje, stresemo vanj fižol, ki smo ga dušili v smetani, pridenemo nekoliko limo-novega soka in nastrganega limono-vega olupka pa vse skupaj še nekaj časa dušimo. Minestra. Jetra perutnine (od kokoši jih razpolovimo, od purana ali od gosi jih pa narežemo na rezine), želodec in perutnice posolimo in do mehkega dušimo na 3 dkg razbeljene masti ali pa na sirovem maslu. Prav tako dušimo na masti ali pa na sirovem maslu polovico na koščke zrezanega korenja, prav toliko peteršilja, polovico zeljnate glave, dve žlici mladega zelenega graha in dva na kocke zrezana krompirja. Zeleni grah dodamo šele takrat, ko je ostala zelenjava že skoraj popolnoma mehka. Nazadnje pridenemo še štiri žlice riža, ki ga tudi zarumenimo, medtem ga pa ves čas mešamo, da se ne prime. Čisto nazadnje zalijemo vse skupaj z VA\ goveje juhe. Ko je riž mehak, vmešamo dve žlici nastrganega parmezana in, če ugaja našemu okusu, tudi en olupljen in osnažen paradižnik. Gobove omelete. Naredimo testo kakor za navadne omelete ter vzamemo na vsako osebo po en rumenjak, po eno žlico moke in primerno količino mleka, iz beljakov pa napravimo trd sneg. Nato vzamemo pest gob, jih na drobno sesekljamo in vmešamo v testo. Iz te zmesi spečemo omelete, ki jih serviramo k solati. Za zimo. Vložen bučni kompot. Bučo olupimo, osnažimo in zrežemo na majhne kocke, ki jih močimo 24 ur v mešanici iz polovice kisa in vode. Nato skuhamo toliko kvlečenega sladkorja, kolikor je tehtala osnažena buča, pridenemo sladkorju košček vanilije iti na kocke zrezano bučo ter kuhamo vse skupaj tako dolgo, da bučne kocke posteklene. Nato vzamemo buče iz sladkorja in jih denemo v kozarce, sok pa vremo še nekaj časa, da se še bolj zgosti, in ga vlijemo še vročega v kozarce. Ko se vse skupaj ohladi, zavežemo kozarce s pergamentnltri' papirjem. . . Vložene olupljene češplje. Na vsak kilogram češpelj denemo po 3/i kg sladkorja, na vsak kilogram sladkorja pa po 'Al vode. Napol zrele češplje vržemo za trenutek v vrelo 'vodo, da jih potem laže lupimo. Ko češplje olupimo, jih takoj vložimo v kozarce in polijemo z vlečenim sladkorjem. Kozarec zapremo nato s per-gamentnim papirjem, ovijemo s cunjami in postavimo v velik lonec, v katerega vlijemo mrzle vode, da so kozarci do polovice v vodi. Nato pristavimo lonec k ognju, da voda zavre. Ko vre voda 10—15 minut, lonec odstavimo in pustimo kozarce v vodi do drugega dne. Za naše gospodinje. Vsaka gospodinja ve, koliko težav in preglavic prizadeva ženskam pranje perila. Moški mislijo, da je to tako lahka reč. Pa ni. Pravilnega pranja se je treba priučiti. Perilo mora biti belo, pri tem pa ne smemo uporabljati sredstev, ki kvarijo tkanino. Zato se strokovnjaki trudijo, da bi gospodinjam to delo brez škode za perilo olajšali. Gospodinje že poznajo Schichtov Radion. Da se priučite pravilni uporabi tega izvrstnega pralnega sredstva, je tvrdka prejšnji mesec v vseh večjih mestih odprla zanje posvetovalnice. V Ljubljani posluje ta posvetovalnica na Mestnem trgu štev. 23, nasproti magistrata. V tej posvetovalnici dobe gospodinje zastonj navodila, kako se pere belo in pisano perilo, kakor tudi volna in svila. Ampak ne samo to! Tam lahko operete pod strokovnim nadzorstvom razne svilene in volnene predmete; električna centrifuga Vam jih posuši. Na razpolago stoje likalniki, in v komaj pol ure je perilo, jumper. svilena bluza, obleka in slično spet lepo čisto in kakor novo. S tem je tvrdka Schicht omogočila vsem gospodinjam, da spoznajo vsestransko uporabo Radiona in da lahko pod strokovnim nadzorstvom operejo predmete, ki si jih doma same ne upajo oprati. Ta poslovalnica se pa ne sme smatrati kot nekakšna kemična čistilnica, temveč služi samo v ta namen, da gospodinjam praktično pokaže uporabo Radiona. Zato je prav, da vsaka gospodinja to poslovalnico sama obišče. Pri umetni prehrani dojenčkov se dosega posebno povoljen uspeh z uporabo Dr. Wan-derjevega Hordenzyma. Hordenzym se dodaja razredčenemu kraljevemu mleku in tako pripravljeno mleko je po svoji sestavi podobno materinemu mleku. Hordenzym z razredčenim mlekom se daje dojenčkom, ki se pravilno razvijajo, do 5. meseca, zlasti koristen je pa v poletnih mesecih, ko je dojenček v nevarnosti, da dobi drisko. Po petem mesecu se daje Hordenzym dojenčkom z uspehom v prikuhah, ki so bogate vitaminov in mineralnih soli in jih otrok potrebuje za svoj razvoj, kakor špinača, kolerabice, karfiola, korenje, grah. Prikuhe, katerim je dodan Hordenzym, so prav posebno redilne, ker jih telo bolje izkorišča kakor navadne prikuhe, dojenčki jih pa vsi brez izjeme zelo radi jedo. Prikuhe s Hordenzymom so dojenčkom brez skrbi lahko da tudi dvakrat večji obrok kakor navadne prikuhe. Povprašajte zaradi Hordenzyma svojega domačega zdravnika. — Prikuhe s Hordenzymom so prav ekonomične. — Hordenzym se dobiva v vseh lekarnah in drogerijah po Din 29' — . Dr. VVander d. d. tvornica farmacevtskih in dijetičnih proizvodov, Zagreb. Opozarjamo čitateljice na to poslovalnico, ki znači v teh težkih časih za našo gospodinjo veliko pridobitev. Mnogo stvari, za katere ste že mislili, da jih morate zavreči, si tam lahko spet operete in zlikate. Prednost je v tem, da dela ta poslovalnica popolnoma zastonj. PfcfM/ff GOS. Gos uspeva sicer bolje v močvirnih pokrajinah oziroma v krajih, kjer ima dosti vode na razpolago, vendar jo lahko s pridom gojimo tudi povsod drugod. Saj zadostuje tej živali za silo tudi majhno korito z vodo, ki se da pač povsod napraviti. Gos je, kar se tiče hrane in nege, zelo skromna, kar je zlasti pri kmetijstvu veliko vredno. Gosji hlev. Gosji hlev je v splošnem nekako takšen kakor kurnica, je pa lahko tudi nekoliko nižji. Poglavitno je, da ni v njem prepiha in da je zavarovan pred vlago in mrazom. Ena gos potrebuje okoli SA ma površine. Gosja gnezda, ki so seveda primerno večja od kokošjih, morajo biti na tleh. Gosji hlev moramo prav tako kakor kurjega zmeraj dobro zračiti in nasteljo večkrat izmenjati, ker imajo gosji odpadki prav posebno neprijeten duh. Že pri kokoših smo omenili, da morajo imeti na razpolago primerno velik travnik, kjer se lahko ob lepem vremenu gibajo in pasejo. Pri goseh je pa takšen pašnik kar neogibno potreben. Če tega nimamo, je najbolje, da se gosje reje sploh ne lotimo. Emdenska gos. Emdenska gos je snežnobele barve in je prišla k nam iz Nemčije. Ta gos je ena izmed najboljših, kar jih poznamo. Je zelo odporna, pridno nese poredkem vali. Na leto znese poprečno po 35 jajc. Emdenska gos je zelo velika in tehta 7—8 kg, če jo pravilno pitamo, pa tudi do 14 kg. Tuluška gos. Tuluška gos, ki je, kakor že ime pove, doma iz mesta Toulousa na Francoskem, doseže lahko še večjo velikost kakor emdenska. Tudi ta vrsta gosi spada med najboljše, samo ostro podnebje ji ne prija. Tuluška gos je največkrat sive barve. Na leto znese do 40 jajc in tehta 5—6 kg, če jo pitamo, pa celo do 16 kg. Vendar ima tudi tuluška gos to napako, da ne vali preveč rada. Pomorjanska gos. Tudi ta pasma je doma v Nemčiji. Pomorjanska gos je zelo odporna in dobro uspeva tudi v bolj ostrem podnebju, kakršno je zlasti ponekod pri nas. Pomorjanska gos je bele, sive ali pa sivkastobele barve. Izmed vseh gosjih pasem najrajši in najbolj zanesljivo vali. Na leto znese po 20 jajc. Navadno doseže težo 6—8 kg, če jo dobro krmimo, pa tudi 10—12 kg. Krma. Glavna hrana gosi je zelena krma. Če te nimajo, živali le bolj slabo uspevajo in rade obole. Najboljša zelena krma je seveda tista, ki si jo gosi same poiščejo. Če takšne paše nimajo na razpolago, jim moramo dajati vsak dan zadosti zelene krme v obliki poljskih in vrtnih rastlin. Silno rade imajo tudi sesekljano korenje. Razen zelene krme jim moramo dajati tudi kuhano krmo, kateri primešamo malo žita. Zelo dobra in tečna mešanica je na primer tale: 5 delov^ kuhanega in zmečkanega krompirja, 2 . dela otrobov (vrsto otrobov je treba sempatja menjati) in 1 del vzkaljenega ovsa. Mimo tega jim moramo dajati vsak dan še posebej tudi zrnja, ki naj bo sestavljeno iz enakih delov koruze, pšenice in ovsa, in sicer po 60 g na eno žival. Kuhano hrano pripravimo tako, da posamezne sestavine dobro zmešamo. Če je krma, ko je zmešana, morda presuha, ji dolijemo nekoliko vode, pinjenega mleka ali pa kaj podobnega Zrnata krma, ki je ne smemo mešati med kuhano hrano, je boljša, če jo, preden jo vržemo gosem, namočimo, vendar naj bo pa po dvakrat na teden nenamočena. Mimo te krme morajo dobiti gosi tudi zadosti milke, zdrobljenega oglja ali pa zdrobljenega ometa. Gosem lahko dajemo tudi kuhinjske odpadke, kakor krompirjeve olupke, grahovo in fižolovo stročje, suhe in zdrobljene jajčne lupine in podobne ostanke. Vrtna dela meseca septembra Septembra meseca se tudi na vrtu že začnemo pripravljati na zimo. Takoj prve dni meseca sejemo špinačo in zimsko solato, ki jo potem zadnje dni meseca presadimo. Preden pa začnemo sejati, moramo zemljo še enkrat dobro prekopati, saj bo potem vse zimske mesece počivala. S pplja poberemo krompir. Preden ga spravimo v klet, ga moramo dobro prebrati. Sadežev, ki so le količkaj nagniti, ne smemo shraniti z zdravimi sadeži vred. Prve dni meseca sejemo zadnjikrat tudi redkvico. Zrele kumare denemo na solnce, da seme dozori. okusen, štedfjiv a poceni. Izdelek Osječke Ljeva-onice željeza i tvornicestrojeva d. d.. Osijek. V sadovnjakih oberemo sadje. Pri obiranju moramo biti zelo previdni. Če nimamo posebne priprave za obiranje, si pomagamo z lestvijo. Sadja ne smemo otresati, ker se obtolče in začne hitro gniti. Vrtne jagode in vrtne maline presadimo, če jih nismo bili spomladi presadili. Dalije, begonije in gladiole spravimo v klet, kakor hitro začne zmrzo-vati. Angleško travo, ki jo imamo na vrtu za okras, porežemo prav na kratko. Cvetlice in rastline, ki smo jih imeli samo čez poletje na vrtu, presadimo spet v lončke in jih pustimo še nekaj dni zunaj, potem jih pa počasi spet navadimo na sobno temperaturo. Hiacinte, tulipane in narcise, ki naj pozimi cveto, postavimo v hladen, temen prostor. Teta Spela. Praktični nasveti za september Zdaj je čas, da daste popravit peči in štedilnik. Rokodelci, ki jih morate poklicati za to delo, imajo poleti več časa in so veseli, da dobijo delo. Gotovo vam bodo zdaj tudi delo bolj natančno in dobro izvršili kakor pa jeseni, ko bodo imeli vse polno opravkov. Če daste peči šele jeseni popravit, se vam lahko zgodi, da vas prvi mraz prehiti. Ne odlašajte! Tudi drva in premog si nabavite že zdaj, da lahko mirno pričakujete zimo. Zdaj dobite drva in premog za majhen denar, na jesen se bodo pa cene gotovo dvignile. Ni potrebno, da naenkrat kupite vso zalogo kuriva, vendar pa lahko zdaj vsaj začnete z nakupom. Tako boste v miru spravili in lepo razvrstili drva v drvarnici in se vam ni treba bati, da dobite mokra in slaba drva. Obenem vas bo trgovec s kurivom poleti gotovo bolj vesel kakor pa jeseni, ko je z delom založen preko glave. Iz korespondence zadovoljnih odjemalcev. Pt. tovarna Tivar-oblek! V Ljubljani, 14. avgusta 1935. V dolžnost si štejem, da Vam sporočim nekaj, kar človek ne doživi vsak dan. Danes med eno in drugo uro popoldne je močno deževalo, kakor bi bilo nebo na stežaj odprto. Bila sem na cesti brez dežnika in sem se postavila poleg Vaše trgovine v zatišje. Takoj nato pride od glavne pošte proti Vaši trgovini fin in simpatičen gospod in mi ponudi svoj dežnik. Seveda sem se začudila, da mi neznanki slepo zaupa dežnik, on mi je pa odgovoril, da je v tej trgovini poslovodja in da mi rad posodi tudi ne-premočljiv Hubertus - plašč, ki ga pa nisem hotela sprejeti. Rekel mi je še, naj mu dežnik o priložnosti vrnem in naj ga oddam kar v trgovini. Reči moram, da mi je storil veliko uslugo in m:i pomagal iz precejšnje neprilike. Zanimala sem se, kdo je ta gospod, ki je tako vljuden, in zvedela, da se piše Brumec. Še danes sem g. Brum- cu vrnila njegov dežnik in sem si v zahvalo kupila Hubertus - plašč. Hkrati Vam pa moram čestitati na tako vljudnem poslovodji, zakaj videla sem takoj, da je g. Brumec trgovec zelo vljudnih in lepih manir, in sem prepričana, da je za Vaše podjetje dragocena pridobitev. Oprostite, da Vas nadlegujem1 s to zadevo, ampak mislim, da je prav, če se taki redki primeri postrežljiv.osti obelodanijo. Z vljudnim spoštovanjem Geni H o h r e r 1. r. še nekaj nasvetov Sirove jedi so dandanes prav priljubljene, pač pa nam še zmeraj manjka priročna priprava za si t r g a n j e sira. Pri tem pa si lahiko pomagamo. Sir razrežemo na drobne kocke in ga zmeljemo v strojčku za orehe. Če se je mleko p r i s m o d i -1 o, ga prelijmo v lonec, ki stoji v mrzli vodi. Ko se mleko ohladi, ne bo več dišalo po prismojenem. Limonove olupke ohranimo najbolje, če jih razrežemo na drobne kosce in zmešamo s sladkorno moko. Potem jih dobro stlačimo v stekleno posodo ali pa v navaden kozarec, da ne pride preveč zraka do njih, ker bi se drugače posušili. Rekonvalescentom in na prebavilih bolnim^ predpisujejo tU- iti ino- zemski zdravniki lahko hrano. Taka hrana, ki je lahko prebavna, pri tem pa zelo redilna, so »Jajnine« (makaroni, špageti in juhine zakuhe) naše domače tovarne »Pekatete«. Milo je milo, si misli marsikatera gospodinja. Toda dejstva ji dokažejo nasprotno. Res je namreč, da je med milom in milom zelo velika razlika, večja kakor pa med moko in moko. Pri tej je razlika le v mletju, dočim ostanejo redilne snovi iste. Kljub temu pa zahteva vsaka gospodinja le gotovo moko, dočim marsikatera pere svoje perilo s poljubnim milom, četudi ji perilo v kratkem razpade. Razumna gospodinja pa se tej nepri-liki ogne in pere dosledno le z Zla-torog-ovim terpentinovim milom, ki ne škoduje niti najfinejši tkanini. Znatno znižane cene dr. Wanderjeve-ga Hordenzyma. Zaradi vedno večje uporabe tega iz-bornega proizvoda za prehrano dojenčkov, zlasti zaradi njegove praktične in ekonomične upotrebe v zvezi s prikuhami (špinačo, kolerabicami, korenjem in karfiolo) je bilo domači tvornici dr. A. Wander d. d. mogoče znatno znižati ceno Hordenzymu za občinstvo, in sicer od Din 39 na Din 29 za škatlo. Pozdravljamo ta sklep tvornice dr. Wander d. d. in smo prepričani, da bo ta znižana cena omogočila, da se bo s tem izbornim domačim proizvodom, ki je sestavljen iz samih domačih siro-vin, seznanilo čim več mater. Po rokah in noga dlačice? - Ne! Pravilo moderne lepotne nege je, da je treba vsako nepotrebno rast dlačic na obrazu, po rokah in nogah, pod pazduho in na tilniku odpraviti. DULMIN krema za odpravo dlačic bo to storila hitro, zanesljivo in brez bolečin. Ta ,.kraljica" med kremami za odpravo dlačic je bela, neškodljiva, mehka in prijetna v uporabi DULMI krema proti dlačicam Skladišče za Jugoslavijo: Jugofarmacija d. d., Zagreb, Oddelek: Kozmetika Ugriznil se je. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil eden najbolj priljubljenih umetnikov igralec Lafferriere, ki se je izkazal zlasti v junaških vlogah, čeprav je bil že zelo v letih in tudi brez zob. Zato si je dal napraviti umetno zobovje. Ker pa ga je to zobovje motilo, ga je vzel vselej po predstavi iz ust in ga spravil v žep, ki ga ima, kakor najbrže veste, frak zadaj. Neki večer pa je v operni kavarni pozabil, da je spravil zobovje, in je po nerodnosti sedel na škrice fraka ter seveda potem; planil z glasnim krikom kvišku. »Kaj pa vam je?« ga je vprašal eden izmed tovarišev, ki so sedeli z njim. »O, nič posebnega,« je odvrnil Lafferriere, »samo — ugriznil sem se ...« imamo jesen, ko postane letni plašč prelahek, a zimski še pre-topel. Tivar prinaša celo vrsto prehodnih plaščev. Takoimenovani so nosili samo moški, toda izkazalo se je, da je posebno prikladen tudi za dame. Pri volnenih dubl-plaščih angleške fazone so posebno poudarjena ramena. Kratki ali široki „dragonec" z 2 ali 4 dekorativnimi gumbi lahno zapenjajo in obogatujejo linijo plašča. Bolj ko po sliki in opisu boste že na prvi pogled spozna'i odličnost naših modelov. Posetite eno naših prodajaln Tivar-oblek, kjer Vam bodo plašče prav radi razkazali, ne da bi morali katerega kupiti. THZ A R 5 OBLEKE Prisebnost. V hotelu je nastal ponoči požar in v vsem poslopju je zavladala zmeda. Gostje so v največjem neredu pritekli po stopnicah in se zbrali na hotelskem dvorišču. Čez nekaj časa, ko so bili že vsi iz nevarnosti, je prikorakal k razburjeni skupini starejši gospod, ki je bil pa prav miren. »Zakaj ste se tako ustrašili?« je presenečeno vprašal. »Saj ni bilo treba izgubiti prisebnosti. Jaz sem' bil čisto miren. Najprej sem si prižgal cigareto, potem sem si zavezal kravato, in ker vozel ni bil lep, sem ga razvezal in še enkrat zavezal, da mi zdaj lepo stoji. Šele potem sem prišel sem.« »Občudujem vašo mirnost,« se je oglasil mlajši gospod iz skupine gostov. »Zakaj pa potem niste oblekli hlač?« Vsi odvetniki bi imeli dovolj dela, ko bi mogle živali tožiti ljudi. Šaljapin in carinik. Slavni ruski basist Šaljapin se je nekoč mudil v Ameriki. Ko se je vračal v Evropo, je imel sitnosti z ameriškimi carinikom, ki mu je prebrskal vse kovčege. Tedaj se je obrnila neka dama k cariniku: »Ali ne poznate gospoda?« »Zelo žal mi je ...« »Saj je vendar slavni Šaljapin, mož, ki ima v grlu milijone!« »Milijone v grlu?« je odvrnil carinik. »Hvala, gospa, za opozorilo.« Potem je dejal Saljapinu: »Gospod, iti boste morali še v ront-gensko sobo, da vas presvetlimo.« Z D R A V J E s pomočjo zdravilnih svojstev raznih zelišč se dobi, ako se uživa HERSAN ČAJ mešanica posebnih zdravilnih zelišč po sestavi zdravnika R. W. Pearssona, zdravnika šefa v Bengaliji (angleška Indija) Po večletnih izkušnjah je neovrgljivo dokazana velika vrednost Hersan iaja, in to z nedvomnim uspehom pri obolenjih zaradi poapnenja žil, pritiska krvi, pri ženskih boleznih, pri menstruaciji (menjanju mesečnega perila), migreni, revmatizmu, obolenju obisti, jeter, motnjah v želodcu, zastrupljenju, zapeki, protinu (giht), črevesnih boleznih, hemoroidih, zgagi in čezmernem odebeljenju. Hersan faj se dobiva v vseh lekarnah. Poučno knjižico in vzorcc Vam pošlje zastonj: - r*. S. št. 14.011 z dne 6. VI. 1914 ,,Radiosan" Zagreb, LopaSičeva 6. / ..... Mi kolete, ,da \Jam ,ti{a ,uspešna? Negujte redno svoje Lse z ameriško Shampoo-pasto v tubi ki je brez primesi sode in drugih iugov. S tem do-sežete, da ostanejo škodljivi alkalijski učinki brez posledic. Ni treba posebnega izmivanja in lasje postanejo lepi in svetli ter obdrže dalje časa trajno ondu-lacijo. O tem se lahko prepričate že pri prvem umivanju. Tuba za 6-kratno umivanje stane samo Din 12'—, velika družinska tuba za 15 krat Din 25"—. Dobiva se v vseh parfumerijah, drogerijah, lekarnah,in boljših frizerskih salonih. Če je doslej še niste rabili, se še danes prepričajte pa se obrnite na svojo strokovno trgovino za brezplačno tubo za enkratno umivanje, če je pa tam ne boste mogli dobiti, potem pišite na „SORELA", ZAGREB, JELAČIČEV TRG 1, in priložite v znamkah Din 1'50 za poštnino. Ljubezenska preizkušnja. Neki Francoz, ki je bil sila zgovoren, je.ljubil damo, in ta mu je ukazala, naj molči, če si hoče pridobiti njeno ljubezen. Res ni potem izpre-govorii dve leti niti besedice. Še celo njegovi najboljši prijatelji so mislili, da je sploh onemel. Nekega dne zzciAtitnt sznctJz / sibc|je 5redsW3f i1a čišdsnje M ' 1 svjetlanje sv% kovina ijŠ Vstopnina. Neki Anglež je prišel v Ferney, kjer se je pogosto mudil Voltaire. Vprašal je, ali bi lahko videl slavnega pisatelja in misleca. Voltaire mu je določil uro za sprejem in Anglež je prišel točno. Sluga ga je odvedel v Vol-tairejevo sobo. Voltaire ie vstal, se nriklnnil svn- vo, na desno, potem se je sklonil naprej in nazaj ter dejal naposled pre-.senečenemu Angležu: »Moteli ste me videti, in zdaj mislim, da ste se me nagledali zi vseh strani. Zdaj pa prosim za pet soldov. Toliko je menda vstopnina v vsaki menažeriji.« Tri poštene ženske. Zaljubi! pa se je dama v večji družbi pohvalila, da bi znala ona rnutca v trenutku ozdraviti. Rekla mu je »Govorite!« In res, mutec je takoj izpregovoril in dobil za plačilo roko ljubljene dame. Ta precej neverjetna zgodba je iz osemnajstega stoletja. Takrat so še imeli čas in živce za takšne ljubezenske preizkušnje. Resnična zgodba Po de set letih zakona je Z^onimir Kora-nič nenadoma spet zaljubil v svojo ženo. Ko se je poročil, je bila gospa Koranič divna in zapeljiva plavolaska z najsvetlejšo in najsvežjo poltjo, kakršno je sploh kda) videl. Leta, polna dela v hiši in pri negi otrok, pa so uničile njeno lepoto. Njena koža je'postala stara in razorana. Zena je vedela, da je zaradi tega izgubila svojega moža in v svojem obupu se je zaupala svoji materi, ki ji je svetovala naj se mesec dni neguje s kremo Tokalon, hranilom za kožo. rožnate barve. Poslušala je svet in bila je najradostnejše presenečena, ko je opazovala, da ji vsak dan koža postaja svetlejša, bolj sveža in mladostnejša. V šestih tednih so popolnoma izginile vse gube in videti je bila tako mlada in privlačljiva, kakor ob času svoje poroke. To je značilen primer preizkušnje tisočerih žena. Krema Tokalon, hranilo za kožo, rožnate barve, vsebuje bio-cel. ki je prirodna sestavina vsake kože in ki kožo ohrani mlado. Ce izgubi koža svoj prirodni biocel, se napravijo na njej gube, če pa se biocel obnovi, potem pa gube izginejo. To ie odkril dunajski vseučilišni profesor dr. Karel Stejskal, kateremu se je posrečilo pridobiti to dragoceno sestavino iz kože mladih živali. C e se krema Tokalon, hranilo za kožo. rožnate barve, uporablja vsak večer, potem se lahko vsaka žena kmalu reši gub, stara in uvela koža se more pomla-diti in žena 'e videt'' ?a 10 do 20 let mlaiša. dvoru kraljice Elizabete, je kraljica nekoč vprašala, kaj misli o ženskah. »Nič dobrega,« je hladno odvrnil, »ker so na svetu Samo tri Poštene ženske.« Vse navzoče dame So v trenutku onemele. Potem ga je kraljica z nasmeškom vprašala, katere naj bi bile te poštene ženske. »Vaše veličanstvo je prva,« je dejal Greenvville in se priklonil, »druga je moja žena, tretje pa ne maram imenovati Ha hn vsaka čpnska lahkn mi- ^ 5842-05 Vel. 31-34 69— 2361 -03 ^S««^ 6622-09 Vel 31 34 69— Vel. 35-38 79 — Naročnina za list s krojno prilogo in 5 gospodinjskih knjig: za vse leto Din 105.—, za pol leta Din 54.—, za četrt leta Din 27.— ; za Ameriko in inozemstvo dolarjev S.— ; za Italijo Lir 37.—. Posamezna številka Din 5.—, krojna priloga Din 2.—, gospodinjska knjiga Din 30.—. Deset broširanih leposlovnih knjig Din 100.—. Vezava Din 60.—. Deset broširanih rodbinskih knjig Din 67.—. Vezava Din 60.—. Izhaja vsakega 1. v mesecu. Odgovorna za izdaja-teljstvo, uredništvo in upravništvo Rija Podkrajškova. Uredništvo in uprava v Ljubljani, Dalmatinova ulica 10/1. Telefon 24-87. .J^LiiJj Rokopisi se ne vračajo. i Tiskala Ljudska tiskarna d. d. v Mariboru. Predstavnik Josip Ošlak. . j 7xL $UodeUce> izborne in okusne dr. Pirčeve sladne kave IZ PARIZA PREHAJA NOVA VRSTA PUDRA Francoski kemiki so po dolgoletnih raziskovanjih iznašli nov puder, ki popolnoma odstranjuje blestenje nosa in maščobo kože. Ta puder daje polti prekrasen »mat« videz, ki traja 8 ur ter mu dež ali potenje ne moreta škodovati. Skrivnost tega pudra ie v njegovi sestavini, imenovani »dvojna pena«, ki se sedaj nahaja v novem pudru Tokalon. Ta sestavina napravi puder odporen proti vlagi. Prepričajte se o tem sami in napravite tale poizkus: na prst dajte malo novega pudra Tokalon, potem pa prst pomočite v vodo. Ko potegnete prst iz vode, opazite, da se ne blesti in da ni moker, temveč popolnoma sub in »mat«. Puder je odporen proti vlagi, ker vsebuje »dvojno peno«. Če uporabljate novi puder Tokalon, se Vaša koža ne more blesteti. Ure in ure lahko plešete v vročih prostorih, a Vam pri tem ostane polt ravnotako sveža in lepa kakor ob začetku plesa. Vse elegantne francoske žene uporabljajo danes puder Tokalon. Kupite eno škatlo še danes in začudeni boste opazili, kako se razlikuje od vseh ostalih vrst pudra, ker on pač edini vsebuje skrivnost »mat odraza«. Z uporabo tega pudra boste dobili zapeljivo in mladostno polt, zaradi katere Vas bodo znanke občudovale in Vam tudi zavidale so vsakdanji zajtrk in malica na-šega Matička, Brede in tudi Janezka. Zato so močni in zdravi. Matere, dajte svojim otrokom samo domač izdelek, in ta je Dr. Pirčeva sladna kava R.mikLflUC .PRI ŠKOFU"- LJUBLJANA UNGflR/£Vfl UUCfl-PRED ŠKOFUO 3 podje! ME! To morajo zdržati Vaši zobje: 36 ur čiščenja zob! V teku enega leta čistite toliko ur Vaše zobe — koliko šele v celem Vašem življenju! Ali se torej ne mora storiti vse, da bo čiščenje zob čim prizanesljivejše? 3 PREDNOSTI jamčijo za SargovKalodont: 1. blaga pena specijalnega ustnega mila temeljito čisti zobe tudi tam, kamor ne doseže ščetka. 2. izredno fina sestavina prizanesljivo čisti zobno sklenino. 3. sulforicin-oleat Dra Braun-licha odpravi polagoma nevarni /zobni kamen in prepreči da se ne naredi drug. SARGOV KALODONT PROTI ZOBNEMU KAMNU DOMAČI IZDELEK