1/2017 letnik CXIX OBVESTILA ČZS 26 Predavanje o medenih pijačah z degustacijo ter praktični tečaj »Od medu do medice« ČZS v sodelovanju s Čebelarstvom Oder pripravlja predavanje o medenih pijačah z degustacijo. Namenjeno bo vsem, ki se z izdelavo medenih pijač že ukvarjajo, in vsem, ki se želijo tega lotiti v prihodnje. Udeleženci bodo spoznali vrste medenih pijač, zgodo­ vino izdelave tovrstnih pijač, pridobili bodo vpogled v zdajšnje stanje in mo­ žnosti za prihodnji razvoj, predstavlje­ na bosta tehnologija izdelave medenih pijač in njihovo trženje v različnih (da­ rilnih) embalažah, poleg tega pa bodo različne vrste teh pijač lahko tudi pokušali (medica – suha, polsladka, sladka, medeno žganje, medeni liker, medeni kis, peneča medica – polslad­ ka, sladka). Predavanje g. Franca Odra bo hkrati tudi uvod v 12­urni praktični tečaj z naslovom »Od medu do medi­ ce«, ki se ga bo lahko udeležilo največ 20 slušateljev. Tisti, ki se bodo odločili za udeležbo na tečaju, ki bo potekal fe­ bruarja in marca 2017, pa bodo dobili vse informacije tudi o tem. Predavanje z degustacijo bo v so­ boto, 21. 1. 2017, od 9. do 13.ure, v pro­ storih Čebelarskega centra Slovenije, Brdo pri Lukovici 8, 1225 Lukovica. Kotizacija za predavanje je 18 EUR/ osebo. Prijave zbiramo do 17. januarja 2017 na e­naslov: marko.borko@czs. si, tel.: 051/637 204, že zdaj pa se lah­ ko prijavite tudi na tečaj. Cena tečaja (pribl. 217 EUR/osebo, znesek vključu­ je tudi enološka sredstva in osnovne pripomočke za izdelavo in stekleniče­ nje medice) bo sporočena prijavljenim kandidatom v času do predavanja. Že zdaj pa napovedujemo, da za oktober 2017 načrtujemo tudi začetek praktičnega tečaja o izdelavi peneče medice z naslovom »Od medu do pe­ neče medice«. Opozorimo naj le, da je za udeležbo na tem tečaju potrebno tako znanje izdelave medice kot tudi izkušnje s tega področja. O tem tečaju vas bomo sicer še obvestili na spletni strani in v SČ. MB Vabilo izvajalcem čebelarskega usposabljanja k licenciranju ČZS želi med predavatelje oz. izva­ jalce čebelarskih usposabljanj prite­ gniti večje število čebelarjev oz. pozna­ valcev čebelarstva. Vsi zainteresirani kandidati lahko več informacij in na­ vodila za izpolnitev potrebnih obraz­ cev za licenciranje dobite pri g. Borku (051/637 204, marko.borko@czs.si). Kandidate za predavatelje lahko pre­ dlagate tudi čebelarji sami, povabilo k vključitvi pa jim bo na vaš predlog po­ sredovala ČZS. Prijave bo pregledala komisija UO ČZS za izobraževanje ter izbrane povabila k sodelovanju. ČZS Urnik usposabljanj v januarju Vsa usposabljanja so namenjena vsem slovenskim čebelarjem. Člani ČZS morajo na usposabljanja obve- zno prinesti izkaznico ČZS! Iz objek­ tivnih razlogov bo urnik lahko nakna­ dno spremenjen in dopolnjen. Vse spremembe bodo objavljene na naši spletni strani www.czs.si. Na uspo- sabljanja o apitehničnih ukrepih, Smernicah dobrih higienskih navad (osnovne in obnovitvene) s seboj ob- vezno prinesite veterinarski dnevnik. Označevanje hranilne vrednosti Od 13. decembra 2016 je na živilih obvezna označba hranilne vrednosti. V primeru čebeljih pridelkov so izje­ me glede označbe hranilne vrednosti vsi primarni čebelji pridelki (med, cvetni prah, matični mleček, surov propolis) in pijače, ki vsebujejo več kot 1,2 vol. % alkohola. Izjema so tudi obr­ tno proizvedena živila, ki jih proizva­ jalec majhnih količin proizvodov doba­ vlja neposredno končnemu potrošniku ali lokalnim podjetjem za prodajo na drobno, ta pa jih dobavljajo neposre­ dno končnemu potrošniku. Obrtno proizvedena živila so tista živila, ki jih v okviru svoje živilske dejavnosti daje­ jo na trg posamezniki, posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, ali t. i. mikrodružbe v skladu s predpisom, ki ureja gospodarske družbe, tj. tiste, v katerih povprečno število zaposlenih v poslovnem letu ni več kot deset. Označevanje hranilne vrednosti tako ni obvezno za med, cvetni prah, matični mleček, surov propolis in pijače, ki vsebujejo več kot 1,2 vol. % alkohola, ter za živila, ki jih dajejo na trg (tudi v trgovino) neposredno (brez posrednika) čebelarji posamezniki, ali posamezniki, ki samostojno opra- vljajo dejavnost, ali t. i. mikrodružbe. Če v med dodajamo druge čebelje pridelke ali suho sadje, oreščke itd., pa moramo biti pazljivi pri poimeno­ vanju izdelka. Če v med dodamo npr. orehe, lahko izdelek poimenujemo s svojim imenom, npr. Orehko, če pa želimo poudariti, kaj je v izdelku, ga lahko označimo kot Orehi z medom – ne pa Med z orehi, ker medu ne smemo ni­ česar dodati. V prvem primeru morajo biti sestavine navedene po padajočem vrstnem redu glede na maso, v dru­ gem primeru pa morajo biti označene količine posameznih sestavin. Mag. Andreja Kandolf Borovšak, svetovalka JSSČ