Zastaranje nepogodbenih odškodninskih zahtevkov - Možina, Damjan (Pravni letopis, 2015)
Avtor v prispevku predstavlja pravno ureditev zastaranja nepogodbenih odškodninskih zahtevkov. Po uvodni osvetlitvi zgodovinskega razvoja ureditve in današnje vsebine čl. 352 OZ opozori tudi na veliko število specialnih določb v drugih zakonih. Osrednji del prispevka obravnava nekatere problemske sklope glede zastaranja in stališča, ki jih je o njih oblikovala sodna praksa (latentna škoda, bodoča škoda, kontinuirana škodna dejanja). Avtor predstavi tudi nedavno sodbo Ustavnega sodišča, ki na področju odškodninske odgovornosti države spreminja koncept zastaranja za določeno kategorijo oškodovancev. Na koncu prispevek na kratko obravnava še določbe o zastaranju v Direktivi o odškodninah za kršitev konkurence in ureditev v modelnem zakonu DCFR.
Keywords: odškodnina; odškodninska odgovornost; terjatve; zastaranje