Slovenia and Austria at the crossroads of mutual relations. Slovene-Austrian relations as hostage of the troubled legacy of the 19th and 20th centuries - Grafenauer, Danijel (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2025)
Avstrija in Slovenija sta sosednji in prijateljski državi, ki sta geografsko in zgodovinsko tesno povezani. Skozi zgodovino so se med narodoma oz. državama izoblikovale določene predstave, stereotipi in predsodki. Nastanek nacionalnih gibanj in modernih držav je močno pospešil tudi nacionalna zgodovinopisja, ki so v preteklih dogodkih iskala konstitutivne ideje za oblikovanje svojih nacionalnih držav. V prispevku skušamo prikazati, kako je ta kompleksna in težavna dediščina vplivala na čezmejne odnose.
Keywords: Austria; Avstrija; cross-border relations; čezmejni odnosi; history; Slovenia; Slovenija; stereotipi; stereotypes; zgodovina