Theoretical and experimental investigations of a water hammer in Sava river Kaplan turbine hydropower plants - Bergant, Anton (Journal of energy technology, 2024)
Prispevek obravnava kritične pretočne režime, ki lahko povzročijo nesprejemljiv vodni udar v hidroelektrarnah s Kaplanovo turbino na reki Savi. Najprej je predstavljen model togega vodnega udara. Računske rezultate nato primerjamo z rezultati meritev v dveh značilnih hidroelektrarnah (HE): (i) prenovljeni in nadgrajeni HE Medvode ter (ii) najnovejši HE Brežice. Primerjave izračunanih in izmerjenih rezultatov so podane za normalne režime obratovanja. Vodni udar v obeh elektrarnah je krmiljen z ustrezno nastavitvijo manevrov zapiranja oziroma odpiranja vodilnih in gonilnih lopatic turbine. Ujemanje med izračunanimi in izmerjenimi rezultati je dobro.
Keywords: Hidroelektrarne; hydropower plant; Kaplan turbine; Sava River; Turbine; validation; water hammer