Medicinska informatika danes in jutri - Dimec, Jure (Zdravniški vestnik, 2004)
Prispevek opisuje stanje in nekatere trende v razvoju medicinske informatike na področjih znanstvenega informiranja in odkrivanja zakonitosti v velikih zbirkah podatkov ter v vlogi standardov pri izmenjavi podatkov v zdravstvu. Spremenjeni načini objavljanja v spletnem okolju so prinesli velike spremembe v načine informiranja. V sodobnih besedilnih podatkovnih zbirkah so urejeni polni dokumenti hipertekstne in večpredstavne (multimedijske) narave. Tudi bibliografske zbirke vedno pogosteje nudijo dostop do polnih dokumentov, ki jih opisujejo bibliografski zapisi. Minulo desetletje je prineslo razmah spletnih informacijskih orodij od spletnih portalov in velikih spletnih iskalnikov, ki zahtevajo od uporabnika veliko mero kritičnosti do tako pridobljenih dokumentov, do digitalnih knjižnic, ki so nastale s samoorganiziranjem akademskih institucij ali raziskovalnih skupin. Informacijska podpora kot pomemben sestavni del medicinskih postopkov je vsaj načeloma omogočila izmenjavo podatkov med vsemi segmenti zdravstva. Izkazalo pa se je, da je med pomembnejšimi ovirami za tako izmenjavo pomanjkanje standardov, ki urejajo strukturo, vsebino in varnost izmenjanih podatkov. Avtorji poročajo tudi o metodah odkrivanja zakonitosti v zbirkah podatkov, s katerimi v velikih količinah podatkov odkrivamo strukture in potencialno znanje, ki bi pri obdelavi podatkov z običajnim programom ostalo prikrito.
Keywords: baze podatkov; Computer Communication Networks; Databases, Bibliographic; health care; informatika; information science; informiranje; Medical Informatics; Medical Informatics Applications; Medical Informatics Computing; Medicinska informatika; Medicinska informatika računalniška; Medicinska informatika, aplikacije; Računalniške mreže; standardi; Zbirke podatkov bibliografske; zdravstvo