Everyday anxieties in a divided society at the time of COVID-19 - Đorđević, Anđela (Journal of comparative politics, 2022)
V prispevku so analizirani ukrepi, ki sta jih na severu Kosova uvedli vladi Srbije in Kosova za zatiranje širjenja COVID-19. Severno Kosovo je zanimiv primer zaradi obstoja dualnega pravnega in upravnega sistema – enega vodi srbska vlada v Beogradu, drugega pa kosovske oblasti v Prištini. Avtorja izhajata iz teorije oporekane državnosti in trdita, da so institucije obeh strani, ki se že leta borita za oblast na tem območju, uporabile skoraj vsa razpoložljiva sredstva, da bi uveljavile svojo »državnost« (sposobnost izvajanja oblasti) ne glede na posledice za prebivalstvo. Analiza je pokazala, prvič, da se je v takšni zagati večina ljudi skušala držati ukrepov obeh sistemov, da bi se izognili tako formalnim (pravnim) kot neformalnim (družbenim) sankcijam; drugič, da se oblasti ne izogibajo boju za prevlado tudi v primerih, ko bi bilo sodelovanje vseh deležnikov sine qua non za zmanjšanje vpliva pandemije.
Keywords: Administrative systems; Covid-19; Državnost; Epidemics; Epidemije; Legal systems; Nationhood; Pravni sistemi; Upravni sistemi; vladni ukrepi