Applying agency theory and the resource-based view in explaining performance differences between family and non-family businesses - Duh, Mojca (Naše gospodarstvo, 2010)
V prispevku raziskujemo uporabnost različnih teoretičnih pristopov k razlagi in proučevanju razlik v uspešnosti med družinskimi in nedružinskimi podjetji. Cilj raziskave je proučitev različnih teorij in oblikovanje predlogov za njihovo uporabo v raziskovanju uspešnosti družinskih podjetij. Raziskavo smo omejili na agencijsko teorijo in teorijo proizvodnih virov, ki sta v zadnjem času pogosto uporabljeni v teoretičnih in empiričnih študijah uspešnosti družinskih podjetij.
Keywords: zasebna podjetja; družinska podjetja; uspešnost; poslovna uspešnost; ekonomske teorije