List 50. Gospodarske stvari. Sušilnica za razne kmetijske pridelke. Američani so nam pokazali v marsikateri reči, kako ravnajmo, da naše pridelke laže razpečamo. Zlasti v sušenji sadja, zelenjadi, krompirja, pese itd. so oni to- liko napredovali, da so s svojimi pridelki naše kar zatrli, in to celo po-naših krajih. Dosegli so pa to z izvrstnimi sušilnicami. Naše sušilnice, posebno pri kmetovalcih, bile so večinoma tako narejene, da se je mislilo sušiti le z veliko vročino. To je pa zelo napačno mneiJJ3; ker sadje itd. se ne suši z veliko toploto, ampak s hitro menjavo zraka okoli reči, ki naj se suši, in toplota ima le namen, sušenje pospeševati. Ameri- čani so pa svoje sušilnice tako sestavili, da gorak zrak hitro po njih kroži, in so tako dosegli zeV hitro sušenje in ob enem lep izdelek. V prejšnjih letnikih smo o takem sušenji uže mnogo pisali in tudi priobčili po- Podoba 1. piše in^podobe ameriških sušilnic. Danes donašamo pa našim čitateljem v podobi 1. narisano ameriško sušilnico po Ryderjevi sestavi. Ta sušilnica sestoji iz peči, v kateri pogori prav malo kuriva in v kateri je smeti žgati tudi premog, ker dim ne prihaja prav nič v dotiko s sadjem. Na to peč je pritrjen primerno visok in širok ter zelo dolg zaboj, ki je predeljen v spodnji in gornji del. V zaboji so štiri vrste les, in sicer dve vrsti zgoraj in dve vrsti spodaj. Kadar je peč zakurjena in uže dobro zgreta, vdenete se v spodnji del dve lesi druga vrh druge, in sicer naloženi s sadjem ali sploh z rečjo, ki jo hočemo posušiti. Kadar je to narejeno, zapro se vratca hitro. Oez nekaj časa pomakni te dve lesi naprej in vdeni dve drugi. Tako ravnaj vedno. Kadar si uže več les položil v sušilnico, prideta prvi dve na konec, tedaj pa odpri tamkaj vrata, vzemi prvi dve ven ter ji preloži v vrhni predal. Sedaj vedno vlagaj spredaj v spodnji predal lese s svežim sadjem, vzadaj pa jih prelagaj iz spodnjega predala v zgornjega, in kadar si jih uže to- liko vložil, da pridejo lese zgornjegt prodala spredaj nad peč, lahko jih tam snemaš, ker je na njih sadje posušeno. Delo v teh sušilnicah je toraj nepretrgano. Kako hitro lahko lese vlagaš, to je zavisno od sadja, od velikosti sušilnic ter ti izkušnja pokaže. Navadno se vložita vsakih 10 minut dve novi lesi s svežim sadjem, in kadar je cela sušilnica v delu, snameta se ob enem pri vsakem vlaganji tudi dve lesi s posušenim sadjem. Take sušilnice izdelujejo s 14 do 105 les, ter stoje od 80 do 800 gld. Lahko pa jih je tudi doma narediti, in to gotovo najmanj dvakrat ceneje. ------ 394 -------