Prehrana pegaste sove Tyto alba na Goričkem - Janžekovič, Franc (Acrocephalus, 2000)
Na območju tradicionalne kulturne krajine na Goričkem smo preučevali prehrano pegaste sove Tyto alba. Izbljuvke smo nabrali v letih 1997 in 1998 na podstrešjih cerkva v Domajševcih, Adrijancih in Hodošu. Sova je plenila 18 različnih vrst sesalcev, med njimi tudi navadnega netopirja Myotis myotis. Najpomembnejša sestavina plena je bila poljska voluharica Microtus arvalis z 39% deležem in s 54% v deležu biomase. Plen je izbirala opurtunistično, kar se izkazuje skozi široko prehranjevalno nišo, indeks trofizične diverzitete je 0,80. Izbirala je predvsem male sesalce povprečne telesne mase 10 do 30 g
Keywords: bird; ptice; ornitologija; sove; prehrana; food