Raba slovenščine in angleščine v fizičnem in virtualnem prostoru - Šabec, Nada (Slavistična revija, 2014)
Pričujoči prispevek obravnava različne načine funkcioniranja slovenščine in angleščine v fizičnem in virtualnem prostoru današnjega sveta. Izpostavlja razlike med relativno homogeno angleščino in slovenščino, ki se govorita v okviru matičnih držav (ob upoštevanju notranje variabilnosti zaradi knjižnih in narečnih zvrsti), in med njunimi manj homogeninmi oblikami, ki se rabijo izven njunih meja. Očiten je močan vpliv globalne angleščine na vse druge jezike, pri čemer slovenščina ni nikakršna izjema.
Keywords: angleščina; English; English language; globalizacija; globalization; jezikovne spremembe; language changes; prostor; Slovene; Slovene language; slovenščina; space