"KNJIŽNIC TUDI ST. 3_____________________________________________MAREC 1971___________________________________LETNIK IX Z ZASEDANJA DELAVSKEGA SVETA lVO GLASILO DELOVNEGA IN ALUMINIJA „B LJUDSKA IN *62250 ? t Ù J Trg svobode 1 S celo knjigo materiala na sejo delavskega sveta 25. februarja sta bili dve seji delavskega sveta: 7. in 8 redna seja. Vsi člani delavskega sveta so za to sejo dobili vabilo v precej »rejeni« mapi, ki je vsebovala celotno poslovno poročilo (117 tipkanih strani) in še nad 40 strani drugih obrazložitev, predlogov ali pojasnil. INVENTURA Na 7. redni seji je delavski svet obravnaval opravljeno inventuro. Seznanil se je s poročilom centralne popisne komisije, ki ji je tokrat predsedoval Zoran Heric, in s poročili, ki jih je podala stalna popisna komisija. Delavski svet je potrdil izvršeno inventuro s stanjem na dan 31. 12. 1970 skupaj z elaboratom centralne popisne komisije, katero je imenoval odbor za finančno poslovanje in delitev dohodka s sklepom št. 317/70. Pri tem; je sklenil, podjetja ---------> in obračuna stroškov po metodi »uirect Losung«, z vrednostno analizo, internim transportom in uskladišcevanjem. Zavod zaposluje it strokovnih sodelavcev, od katerih jih ima 11 visoko strokovno izobrazbo. Najbrž bo kdo vprašal, če daje zavod za svoje delo kakšno garancijo. Odgovoriti moram nikalno: zavod za svoje delo ne daje nobene garancije, da bodo metode, katere predlaga za konkreten primer, v vsakem primeru rodile v podjetju uspene in koristi. U-speh izvajanja določene metode je namreč odvisen od treh dejavnikov: a) od strokovnosti svetovalca, ki mora biti sposoben relativno hitro analizirati določen problem in predlagati razumno rešitev z ustrezno metodo; b) od vodstva delovne organizacije ali službe, ki mora biti sposobna razumeti metodo oziroma biti pripravljena, da jo sprejme; Industrija mesnih in gotovih jedil kombinata Slijeme iz Se-svet pri Zagrebu že nekaj let proizvaja takoimenovana visoko zamrznjena jedila, ki so se izredno dobro obnesla v ZDA in drugih visoko razvitih evropskih deželah. Po razvitem proizvodnem postopku kalorično in vitaminsko dobro pripravljena jedila globoko zamrznejo in tako o-hranijo v njih vse, kar mora imeti reden obrok hrane, denimo malice. Prednost takega visokega zamrzbvanja obrokov hrane je v tem, da se pri zamrzovanju tvorijo veliki kristali, ki ne povzročajo pokanja hrane in njenega spreminjanja, kar pa se pri zamrzovanju ne godi. Tako pripravljena jedila, ki sò se v svetu že močno uveljavila na izletih, vikendih in v podjetjih kot malice med delovnim časom; dobivajo vse večjo domovinsko pravico tudi pri nas. V Sloveniji jih servirajo kot tople malice v Iskri, Litostroju, celjski Cinkarni, samoupravne akte. Ne smemo namreč misliti, da nas bo sodelovanje s strokovnjaki tega zavoda rešilo vsega neprijetnega dela. Kot vemo, je bil direktor zavoda za organizacijo poslovanja 9. februarja 1971 v našem podjetju in je ob tej priložnosti povedal, kako bi teklo sodelovanje med zavodom in podjetjem, če se bomo odločili,; bo sodelovanje, če ga shematsko prikažemo, približno takole: Sistematično delo pri planiranju, kontroli in analizah Uvedba obračuna stroškov po Direct Costing metodi V Racionalizacija del. postopkov V Izdelava stimulativnega sistema c) od pripravljenosti in sposobnosti vodstva podjetja, da se marsikdaj spopaue z lahkomiselnostjo in neredko celo s konservativnostjo v svojem podjetju. Odgovornost sodelavcev zavoda je predvsem v pravilni analizi problema in najbolj primernih nasvetih za večjo uspešnost poslovanja. Poleg tega je njihova dolžnost, da najprej ugotovijo, ' ali razpolaga podjetje s primernim kadrom, vodstvenim in strokovnim, ki naj bi vpeljalo nove metode. Ce sodelavci zavoda ugotovijo, da podjetje ni sposobno izpopolniti poslovno organizacijo z novimi metodami, ker ne razpolaga z ustreznim strokovnim kadrom, ali pa so v podjetju razmere takšne, da ni mogoče pričakovati bistvenega napredka, jih konzultantska etika obvezuje, da naročnika na to o-pozorijo, se omejijo na najbolj nujne nasvete in bolj intenzivno sodelovanje odložijo, dokler ne dozorijo boljši pogoji. v mariborskem TAM itd. V mariborski tovarni avtomobilov je ta noviteta bila ugodno sprejeta in jo tudi že s pridom uveljavljajo. Zamrznjene obroke hrane je mogoče pripraviti za malice v dokaj kratkem času; v Medži-murski trikotaži Čakovec jih pripravijo v ena in pol ure za nad 1000 zaposlenih. Tudi izbor jedil je dokaj pester, saj v tovarni proizvajajo nad 60 različnih obrokov hrane na osnovi visokega zmrzovanja (debrecinski gulaž, vampi, kokošji paprikaš, zelje s svinjskim mesom, srče s krompirjem itd.), medtem ko vsebuje »železen« izbor 32 različnih jedil, kar pomeni, da se je v mesečnem časovnem turnusu možno odločiti vsak dan za serviranje druge jedi. Kaže tudi, da je cena' tem obrokom hrane dokaj dostopna, saj se giblje med 7 in 13 dinarji za kilogram tako pripravljenega jedila (štirje obroki tople malice). -ko Če podjetje nima sposobnih in prizadevnih sodelavcev, je malo verjetno, da bo sodelovanje z zavodom uspešno. V tem primeru lahko zavod sodeluje samo do tiste stopnje, ko je podjetje še sposobno realizirati njegove predloge. Zavod je imel doslej pri svojem delu že več slabih izku-šenj, zato čedalje bolj zahteva, da ima podjetje pri reševanju svojih problemov predvsem ustrezne kadre. Za uspeh zavodovega dela pri izpopolnjevanju poslovne organizacije je bistveno, da najprej priredi ciklus štirih ali petih predavanj, katerih se mora udeležiti od 20 do 60 vodilnih in strokovnih delavcev ter predstavnikov samoupravnih organov in družbeno-političnih organizacij. Izpopolnjevanje organizacije je s psihosocialnega stališča zelo kočljivo in. zapleteno. Zato je potrebno najprej ustvariti »klimo« v tistem jedru, ki najmočneje vpliva na »javno mnenje v pod; jet ju«. Najprej je treba ljudem prikazati koristi organizacije, razpršiti morebitne bojazni in jih pridobiti za sodelovanje. Ce se takšnih uvodnih predavanj kdo od najvišjih vodilnih kadrov ne udeležuje, je uspeh uvajanja novih metod že močno kompromitiran, če ni že znak, da so možnosti za uspeh minimalne! Čeprav lahko zunanji svetovalci s svojimi nasveti zelo koristijo delovni organizaciji pri uvajanju novih metod, ki jih pri tem hitrem razvoju celo specializirane komaj dohajajo, pa je šibka točka zunanjih svetovalcev v tem, da ne poznajo do podrobnosti specifično problematiko, in kar je še posebej pomembno, vzdušja, vplivov, teženj, bojazni, želja po osebni uveljavitvi skupin, posameznikov itd. Zato je, kot sem že omenil, za uvedbo vsake metode nujno potrebno sodelovanje primernih kadrov delovne organizacije. Zunanji sodelavec predlaga, po ustrezni analizi, primerno metodo, toda le s pomočjo naročnikovih kadrov lahko »ukroji obleko po meri«. Sodelavec zavoda mora sodelovati z naročnikovimi kadri, dokler metoda ni vpeljana. Naravno je, da ob vsaki u-vedbi metoda ni dovršena. Zato jo je treba nekaj časa »piliti«. Za organizacijsko izpopolnjevanje, pri iskanju boljših rešitev in kontroli • stališč so pomembne diskusije z zunanjimi sodelavci, ker dobri zunanji svetovalci vnašajo v podjetje novfc ideje in niso »obratno slepi«. Uvedene metode zavod spremlja in po potrebi popravlja odklone. Popravki so potrebni tudi zaradi že spremenjenih razmer poslovanja. Podjetje je živ organizem in razmere, v katerih deluje, se stalno spreminjajo, zato se moramo tem spremembam tudi stalno prilagajati, če hočemo, da bo naše poslovanje uspešno. Metode, ki jih sodelavci zavoda uvajajo v podjetjih, so v glavnem tiste najnovejše metode, ki so se že uveljavile v najnaprednejših razvitih državah. Zavod jih samo prilagaja našim specifičnim zgodovinskim, politično-ekonomskim in psihosociološkim razmeram. Čemu bi na novo nekaj razvijali, če lahko v zelo kratkem času ustrezno prilagodimo tisto, kar je že izdelano? Zavod'pri svojem delu ne uveljavlja nobenih zelo kompliciranih metod. Njihovo prvo in osnovno načelo je: doseči pri organizaciji, kjerkoli je mogoče, čimvečjo enostavnost in učinkovitost! Filip DOLINAR Franc Sakelšek IZDAJA DELAVSKI SVET TOVARNE GLINICE IN ALUMINIJA »BORIS KIDRIČ« KIDRIČEVO. UREDNIŠKI ODBOR: Franc Vrllč — predsednik, člani: Stojan Kerbler, dipl. inž., Franc Kolarič, Milan Nežmah, Janez Sukič in odgovorni urednik tovarniškega časopisa Stane Tonejc, dipl. inž. Tisk: ZGP »Pomurski tisk« v Murski Soboti. Rokopisov in slik ne vračamo. Zamrznjene malice