Regression analysis of the influence of a chemical composition on the mechanical properties of the steel nitronic 60 - Gigović-Gekić, Almaida (Materiali in tehnologije, 2014)
Nitronic 60 (UNS S21800) je visoko legirano avstenitno nerjavno jeklo s povečano vsebnostjo mangana in silicija ter z dobrimi mehanskimi in korozijskimi lastnostmi. Ta članek predstavlja rezultate regresijske analize vpliva kemijske sestave, to je alfagenih (Si in Cr) in gamagenih (Mn in Ni) elementov na natezno trdnost jekel. Rezultati analiz so enačbe, s katerimi lahko izračunamo trdnost jekla iz dane kemijske sestave, če meritev ni mogoča. Regresijska analiza je pokazala, da se trdnost povišuje z naraščanjem vsebnosti alfagenih elementov in tudi, da je vpliv Mn na trdnost odvisen od vsebnosti Si.
Keywords: austenitic stainless steel; avstenitno nerjavno jeklo; alfageni elementi; alphagenic elements; gamageni elementi; gamagenic elements; natezna trdnost; tensile properties; regresijska analiza; regression analysis