Adaptivna protonska radioterapija - Klopčič, Sara (Matrika, 2021)
Pri protonski radioterapiji izkoriščamo oster Braggov vrh, ki se pojavi v globinski porazdelitvi oddane energije protonov v telesu, zaradi katerega lahko natančneje omejimo obsevano območje na področje tumorja kakor pri klasični fotonski radioterapiji. Izgubo energije protonov v snovi na dolžinsko enoto podaja Bethe-Blochova enačba. Pred začetkom obsevanja je potrebno narediti obsevalni načrt, pri katerem si lahko pomagamo z analitičnimi modeli fizikalnih procesov in Monte Carlo simulacijami. Pri adaptivni radioterapiji spremljamo spremembe na področju tumorja in okoli njega pred vsakim ponovnim obsevanjem, kar je lahko v časovnem okviru nekaj tednov ali dni. Hkrati se vedno pogosteje spremlja razporeditev doze v realnem času. Pri slednjem je obetavno spremljanje doze z detekcijo žarkov gama in slikanje z magnetno resonanco v realnem času.
Keywords: irradiation; medical physics; medicinska fizika; obsevanje; oncology; onkologija; proton radiotherapy; protonska radioterapija