"Pedagogika 3.0" ali oris edukacije v digitalni dobi - Nežič Glavica, Iva (Bogoslovni vestnik, 2023)
Nahajamo se v prelomnem obdobju, ko neformalno učenje oz. "pedagogika 1.0" vstopa v novo razmerje z današnjim formalnim učenjem oz. "pedagogiko 2.0" in bodočim formalnim učenjem oz. "pedagogiko 3.0", ki je podprta z novimi oblikami digitalnega učenja. Tehnološki napredek, digitalna revolucija in dramatično pospeševanje procesov na tehnični, socialni in osebni ravni presegajo ponudbo "pedagogike 2.0", katere temelji so bili zasnovani v industrijski družbi 19. stoletja. Spreminjajoči se svet življenja, dela in izzivi globalizacije v postmoderni družbi zahtevajo "pedagogiko 3.0" oz. novo paradigmo učenja in poučevanja, ki poudarek preusmerja od današnjega splošnega – "industrijskega" – edukativnega sistema k personaliziranemu pristopu poučevanja, da pridobljeno znanje povezuje z uspešno uporabo kompetenc 21. stoletja. Gre za interdisciplinarno, projektno usmerjeno, problemsko in tudi sodelovalno učenje, ki kliče po posodobitvi šolskih prostorov in vključevanju tako novih učnih lokacij kot tudi digitalnih pristopov.
Keywords: digitalisation; digitalizacija; ICT; IKT; interdisciplinarno; interdisciplinary; problem-based and collaborative learning; problemsko in sodelovalno učenje; project-oriented; projektno usmerjeno; reform pedagogies; reformske pedagogike