St. 2fi .SLOVENK A' Str. 11 DOMA. Knl-ó apravi sadje ü perila. Sadni madeži se prav lehko izperejo z vinskim cvetom, sosebno če je malce slan. Dobro je tudi, če se namaka omadeževano perilo nekaj ur v sladkem ali kislem mleku. Ako so ma- deži že zastareli, pomaga še citronov sok in pa klorova Voda, ki pa se mora rabiti s posebno pozornostjo. Nekateri priporočajo tudi naslednje : Vžge se na- vadno žveplo in nad dimom drži se madež, kateri kmalu izgine. ¦ Težje se spravijo sadni madeži iz volnenih oblek. Tu seveda pozneje nič ne pomaga, a dokler je še madež moker, mora se zmočiti s salmijakovcem in potem izprati s čisto vodo. Večkrat se priporoča bobova voda, ki nc škoduje, ne barvi ne tkanini. Jajca se ohranijo, če se namažejo z mastjo ter se spravljajo v pleve. Seveda morajo biti pleve popolnoma suhe. Napačno pa je spravljati jajca v apno, ker dobe od apna slab okus.' Tcrpentina naj bi imeli pri vsaki hiši,, ker je nje- gova uporaba jako mnogostranska. Ako se omare in skrinje ž njim nekoliko poškrope, se moli ne bodo na- selili v njih. Ravno tako se odpravijo stenice. Za sna- ženje podob, slikanih z oljem, služi terpentin zmešan z gorko vodo. Isto tako se snažijo obleke, pomazane z olj- natimi barvami. Pri opeklinah se priporoča tudi terpeii- tin v olajšavo bolečin. Boleča kurja očesa naj se pokri- vajo s krpico, namočeno s teriientinom. Tudi zoper tr- ganje je neki dobro drgnjenje s terpentinom. Maščoba se odpravlja iz baržuna, ako polagamo pa- volnato krpico, z limoninem oljem namočeno na-nj. To se tako dolgo ponavlja, da madež izgine. Potem se kr- tači s krtačo za baržun. Ceetice se razpošiljajo najlepše v zabojčku, v ko- jem je lega mokrega mahu. V ta mah se porinejo cve- tlični stebelci. Na vrh i)ride zopet plast mahu: Še boljše je, če se stebelci še enkrat s škarjami pod vodo odre- žejo. Voda se vzdigne visoko v stebelce ter ohranja cve- tico svežo. Pege se odstranilo z obraza z nastruganim hrenom, ki se dene v steklenico med vinski jesih. S tem se treba vsaki večer umiti. Čez 2 ali :^ tedne se izgube pege. Kaj 'je bolj zdravo jesti v družbi ali da se je samo ? V družbi je bolj zdravo iz raznih uzrokov. Jesti je samo en del hranjenja in je brez pre- bavljanja bolj škodljivo nego koristno. Oni, ki jedo v družbi, morajo vporabiti nekaj časa za družbo in zabavo. Tako je prestanek med enim zalogajem in drugim daljši in se daje tako več časa probavljanju. Tudi zaljava.je na obedih v družbi boljša in navadno vesela, tako da sta duh in telo zadovoljna, srce in živci pa so tudi bolj v delu. Boljše tekne malo in v družbi, nego dosti a da je človek sam, ker oni, ki v družbi je, prebavlja in redi se boljše nego oni, ki je vedno sam. Popravek. v 25. številki „Slovenke" je v pesmi: „Adam v raji* izostala kar cela predzadnja vrsta. Citati je torej 3 poslednje vrste tako : „Takoj poprosi, naj se vsmili božja ga dobrota. Rekoč: „0h. Stvarnik moj, nikakor ne bojim se križa. Le daj mi ženko in prav rad se tvegam pai-adiža !" Listnica uredništva. Gorjancev. Lepa Vam hvala ! O gledališči, toda ne preobširno in hrvaških ženah prosim, pošljite; za sedaj res ne' morem pisati posebe. Oprostile ! -i str. 12 ,S L O V E N K A' Št. 26 D o ] s k i. Od poslanih pesmi je še ta vporabna: Oh, bil samo je sen. P snik-kritik je pa dejal, da imate liričnega talenta. Vstrefila bi Vam bila in odgovor la posebe, ali kdo me e precitati Vaš podpis in kraj ? Napišite razločneje ! Izvirni dobri spisi bodo imeli v ^Slovenki" seveda pred- nost pred prevodi, ali rajše nego slabo izvirno čtivo, prinaša naj dobre prevode. Tako sem mislila v poslednji številki in ne da bo „Slovenka" prinašala le prevode. Ljudmila. Hvala lepa. Oprosti, če Ti ne morem odpi- sati takoj ! F. G. Ah, prepozno !