Glasovna terapija Lee Silverman predstavitev in uporaba - Drljepan, Mateja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
Glasovna terapija Lee Silverman je z dokazi podprta terapija, ki je namenjena predvsem bolnikom s hipokinetično dizartrijo. Le-to najpogosteje srečamo pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo (PB). Z napredovanjem bolezni začnejo bolniki s PB govoriti s šibkim in tihim glasom, ki postaja za okolico vse slabše razumljiv. Zaradi motenj v zaznavanju lastnega govora se bolniki ne zavedajo, da govorijo z izrazito tišjim glasom. Pogosto navajajo, da so svojci tisti, ki imajo težave s sluhom, njihov govor pa je povsem primerne glasnosti. Slabo razumljiv govor je glavni vzrok za napotitev k logopedu. Kot najustreznejša logopedska metoda za izboljšanje govora oseb s PB se je izkazala glasovna terapija Lee Silverman, ki je usmerjena v izboljšanje glasnosti govora, kar vpliva na boljšo razumljivost. Je visoko intenzivna in bolnikom pomaga priti do spoznanja, da je njihov glas prešibak ter da morajo za boljšo razumljivost uporabljati glasen govor, ki je znotraj običajne glasnosti. Bolniki glasen govor z vajami hitro pridobijo, vendar je največji izziv tako za logopeda kot bolnika, da svoj glas prenesejo v vsakodnevni spontani govor. Preko treninga v terapiji in vsakodnevnih domačih nalogah, ki jih morajo izvajati tudi po zaključeni terapiji, se bolniki navadijo na novo pridobljeni glasen govor in ga začnejo uporabljati v vsakodnevnem življenju.
Keywords: glasbena terapija; glasen govor; hipokentična dizartrija; hypokinetic dysarthria; Lee Silverman Voice Treatment; loud speech; LSVT; Music Therapy; Parkinson Disease; Parkinsonova bolezen; Parkinson's disease; rehabilitation; therapeutic use