List 37. Gospodarske stvari Nov način posnemanja mleka. Znano je, da je smetana toliko slajša, tolstejša in boljša, kolikor hitreje se shlađi mleko. Znano je nadalje, da se na noben način ne dobi toliko smetane in ra^no tako posnetega mleka, kakor ravno z nepo-Injim dotikanjem mleka z ledom. Toda pri tem vv.ianji ne postane pa le mleko^ ker se led jako hitro taja, slabše, temveč je tudi prelivanje in zopetno na-livanje samo na sebi jako težavno in zamudno. Kako se temu izognemo, kaže nam spodej stoječe vpodob-Ijeno ravnanje. Četrti del posode, koje oblika in naprava se iz podobe razvidi; napolni se s čistim ledom. Da pa led ne splava na vrb, pokrije se z železno mrežo. Led pa mora — v velicih in ravnih kosih — spodnji del popolnem brez lukenj zavzimati, da se ne začne tajiti, predno je vsa smetana stopila na površje. Posoda ima na sprednjem delu ravno nad pipo stekleno zarezo, skozi katero lahko mleko opazujemo , da pričnemo o pravem času posnemati mleko. Posnemanje naj se vrši ravno 40 minut potem, ko smo napolnili posodo, Ker se v tem času začne tajati tudi led, odteče naj tudi takoj po posnemanji posneto mleko skozi odprto pipo. Pred zopetnim napolnjenjem pregledati moramo led in luknjaste ter otajane kosce nadomestiti z novimi. Iz-umel je to ravnanje Amerikanec Henry W. Kellogg.