Sliki iz kroga Giandomenica in Lorenza Tiepola iz nekdanje zbirke Ludvika viteza Gutmannsthala-Benvenutija - Meke, Katra (Annales. Series historia et sociologia, 2015)
Namen članka je izpostaviti zbirko Ludvika viteza Gutmannsthala-Benvenutija, ki se je po svoji velikosti in kvaliteti lahko kosala z javnosti nekoliko bolj poznano zbirko Edvarda in Karla Strahla, ter nekoliko osvetliti okoliščine njene prodaje in nadaljnjo usodo posameznih del. Na podlagi ujemanja mer in fotografske ter pisne dokumentacije Franceta Steleta je bilo mogoče z zbirko, ki je nekoč krasila prostore dvorca Novi dvor pri Radečah, povezati sliki, pripisani krogu Giandomenica in Lorenza Tiepola, ki sta se na umetnostnem trgu dalj časa pojavljali brez znane provenience.
Keywords: 19.st.; 19th cent.; 20.st.; 20th cent.; art market; beneško slikarstvo; collecting; collection sales; Glava filozofa s turbanom; Gutmannsthal-Benvenuti, Ludvik, 1810-1890; Head of a Turbaned Philosopher; Marija z otrokom in liščkom; Novi dvor by Radeče; Novi dvor pri Radečah; prodaja zbirk; Settecento; The Madonna and Child with a Goldfinch; Tiepolo, Giambattista, 1696-1770; Tiepolo, Giandomenico, 1727-1804; Tiepolo, Lorenzo, 1736-1776; umetnostni trg; Venetian painting; zbiranje