Improved method for intracellular pH determination in filamentous fungi - Legiša, Matic (Acta chimica slovenica, 2000)
Do sedaj je bilo težko natančno določiti intracelularni pH pri filamentoznih glivah, ki so rastle v velikih bioreaktorjih. Da ne bi prišlo do spremembe pHspodaji vrednosti med pripravo vzorcev, oziroma med samo meritvijo Pzgoraj(31)jeder v NMR magnetu, smo razvili novo metodo, kjer smo metabolizem ustavili neposredno po tem, ko smo celice vzeli iz gojišča, in sicer tako, da smo jih potopili v ohlajen metanol pri -40 zgorajoC. Nizko temperaturo smo vzdrževali tudi kasneje med snemanjem v NMR magnetu. Ker so bile yamrznjene celice obdane s tekočim metanolom, so se molekule s fosforjem gibale v zadostni meri, da je lahko nastal NMR spekter visoke ločljivosti. Z uporabo nove metode smo uspeli zasledovati spreminjanje pH vrednosti v celicah med hipoksijo, ki smo jo povzročili s prekinjenim prezračevanjem v fermentorju
Keywords: nitaste glive; NMR spektroskopija; pH