Comparison of value system between Slovene olympic athletes and national football team - Pinter, Stanislav (Kinesiologia Slovenica, 2003)
Glavni namen raziskave je bil ugotoviti katere so najpomembnejše vrednote slovenskih vrhunskih športnikov, ki so v zadnjih dveh letih nastopil na najodmevnejših tekmovanjih. Nadalje nas je zanimalo ali med njimi obstajajo razlike v vrednotnem sistemu, glede na udejstvovanje v ekipnih oziroma individualnih športnih panogah. Vzorec individualnih športnikov je sestavljalo 31 udeležencev poletnih Olimpijskih iger (Szdnez 2000), ekipnih športnikov pa 19 nogometašev, ki so nastopili na Svetovnem nogometnem prvenstvu (Koreja 2002). V raziskavi je bil uporabljen vprašalnik Muskova lestvica vrednot, ki meri poleg stopnje izraženosti 54 temeljnih vrednot, še specifične vrednotne orientacije, vrednotne tipe in dve velekategoriji vrednot. Zbrani podatki so bili ovrednoteni z osnovno deskriptivno statistiko,razlike med vzorcema pa preverjane z enosmerno analizo variance. Med obema vzorcema so bile ugotovljene statistično pomembne razlike pri vrednotenju apolonskih vrednot, v okviru teh pa zlasti moralnih vrednot. Na bolj specifičnem nivoju so se pokazale statistično pomembne razlike še pri tradicionalno moralni, demokratični, patriotski, religiozni in ekološki orientaciji.
Keywords: psihologija športa; raziskave; slovenski športniki; vrednote; vrednotni sistemi; vrhunski športniki