K termodinamiki termomagnetnih strojev - Strnad, Janez (Obzornik za matematiko in fiziko, 2015)
Ob stoosemdeseti obletnici Stefanovega rojstva se spomnimo njegove obravnave ter momagnetnih strojev. Je pomanjkljiva, ker ne upošteva odvisnosti magnetnega momenta od gostote magnetnega polja, a poučna. Dodamo nekaj pripomb o toploti pri pojavih v magnetnem polju in njihovih odkriteljih.
Keywords: svetloba; magnetno polje; toplotni pojavi; termomagnetni stroji; meritve