Analiza ravni flikerja v prenosnem omrežju Slovenije - Blažič, Boštjan (Elektrotehniški vestnik, 2006)
Fliker predstavlja enega izmed najpomembnejših problemov v zvezi s kakovostjo elektricne napetosti v elektroenergetskem sistemu Slovenije. To je pripeljalo tudi do študije, ki celovito obravnava razširjanje in ravni flikerja v celotnem prenosnem omrežju Slovenije ter tudi razlicnih pristopov za njegovo kompenzacijo. V tem prispevku se osredotocamo na del izsledkov te študije. Predstavljeni so rezultati že izvedenih meritev flikerja,ki nam podajajo osnovno sliko o ravneh flikerja v omrežju. Opisana sta tudi simulacijska modela prenosnega omrežja Slovenije (v SINCAL in PSCAD), ki sta bila umerjena na podlagi rezultatov meritev. Simulacijska modela omogocata dolocitev ravni flikerja za vsa vozlišca omrežja (SINCAL) in sta podlaga za ovrednotenje razlicnih kompenzacijskih ukrepov za zmanjšanje flikerja v omrežju.
Keywords: fliker; električno omrežje; električna napetost; Slovenia; Slovenija