Duševno zdravje v obporodnem obdobju - Jelenko-Roth, Petra (knjige, 2022)
Duševno zdravje posameznika je odvisno tako od genetskih predispozicij in notranjihprocesov, tesno povezanih z razvojem, odraščanjem in različnimi življenjskimivlogami, kot tudi od številnih zunanjih okoliščin, s katerimi se vsakodnevno srečuje.Življenjske prelomnice, kot so zanositev in nosečnost, porod in začetek starševstvaoziroma življenja zunaj maternice, predstavljajo za žensko in moškega, ki postajatastarša, ter otroka in ožjo ter širšo družino izzive, ki vplivajo na duševno zdravjein počutje. Ženska v obporodnem obdobju doživlja občutne telesne spremembe inpomembna fiziološka dogajanja, obenem pa se odvijajo tudi kompleksni duševniprocesi. Na intrapsihični ravni se na primer spreminja doživljanje sebe kot ženske,partnerke in (postajajoče) matere, prav tako prihaja tudi do sprememb odnosov vnjeni ožji in širši družini; vse to je treba uskladiti tudi s spreminjajočimi se osebnimi,službenimi, bivalnimi, družbenimi in drugimi življenjskimi okoliščinami.
Keywords: alkohol; anksioznost; bipolarna motnja razpoloženja; COVID-19; droge; duševne bolezni; Duševne motnje; duševno zdravje; elektronske knjige; kajenje; nasilje nad ženskami; navezanost; nosečnost; Obporodno obdobje; obsesivno kompulzivna motnja; poporodna depresija; poporodna psihoza; posttravmatska stresna motnja; prehranjevalne motnje; psihofarmaki; rodno obdobje; shizofrenija; socialno varstvo; spolna zloraba; Zborniki