Geokemične lastnosti tal, poplavnega sedimenta ter stanovanjskega in podstrešnega prahu na območju Mežice - Šajn, Robert (Geologija, 2000)
Na podlagi kemičnih analiz vzorcev smo izdelali prostorske porazdelitve za posamezne geokemične združbe ter ločili naravne geokemične porazdelitve prvin od antropogeno povzročenih. V raziskavah smo upoštevali 20 kemičnih prvin (Al,Ca, Fe, K, Mg, Si, Ti, Ba, Co, Cr, Cu, Mn, Mo, Ni, Pb, Rb, Sr, V, Zn, in Zr). Določili smo 3 naravne geokemične združbe: Si-Al-K-Rb-Ni-Cr-Co-Ba-Sr, Ti-V-Fe-Zr-Mn-Co, Ca-Mg-Mo-Cu-Ba ter antropogeno povzročeno združbo Pb-Zn, ki kaže vpliv rudniške in topilniške dejavnosti.
Keywords: geokemija; kemična analiza; kovine; Mežica; onesnaženost; pollution; sedimenti; Slovenia; Slovenija; težke kovine