List 51. Nova znajdba: dober hmelj delj časa ohraniti. (Za volarje.) Že davnej si volarji (Bierbrauer) prizadevajo pomoček znajti, kako bi se dal hmelj veliko let dober ohraniti, — pa nihče ni mogel kaj gotoviga dosihmal znajti. Zdej pa pravijo, de je gosp. Rič, svetovavec kneza Oettingen-Wallensteinskiga, tako pomoč znajdel, ktera po njegovim svetu v tem obstoji, de naj se pridelani hmelj ali berž ali pa čez kake 2 ali 3 mesce s sladnim ali moljcovim i zle č kam (Ma!zextraet) zmeša, in dobro posušen v sodce ali kište terdo zapaha (do terdiga zatlači), de ne more vunanji zrak do njega, pa tudi njegovo dišeče olje ne izpuhteti. Tako se da hmelj brez spremembe dolgo časa dober ohraniti. Ker je vsacimu volarju dobro znano, koliko je hmelja, koliko pa sladniga (moljeoviga) iz-lečka potreba, de se dober vol naredi, bo tudi lahko prevdaril, koliko se bo te zmesi za eno kuho potrebovalo. Dozdej so še le majhne poskušnje koristnost imenovaniga ravnanja dokazale, pa ni dvomiti, de jo bojo kmalo vsi volarji poterdili. Gosp. Janez Adamič, uradnik c. k. poobl. avstri janskiga Lloyda v Terstu, je poslal unidan nekaj taci ga s hmeljam zmešaniga izlečka vodstvu naše obertniške družbe v Gradec za po-skušnjo, kije dalo v 98. listu občinski ga obert-niškiga časopisa (_I. Oe. allg. Indust. u. Ge-werbe-BIatt, Gratz") imenovano znajdbo na znanje. — Če bojo daljne skušnje to znajdbo poterdile, ne bomo opustili v Novicah jih berž na znanje dati.