Gogolj, Melville in Fran Erjavec - Kos, Janko (Slavistična revija, 2006)
Razprava se posveča primerjavi treh pripovedi o liku in usodi pisarja, nastalih sredi 19. stoletja: Gogoljevem Plašču, Melvillovem Batrtlebyju in Ervajčevemu Aguštinu Ocepku. Njen namen je raziskati in utemeljiti razlike v oblikovanju istega motiva v ruski, ameriški in slovenski literaturi, tako formalne kot vsebinske. Razlaga jih iz socialnozgodovinskega, socialnokulturnega in duhovnozgodovinskega ozadja, iz katerega so nastale pripovedi treh avtorjev oziroma treh literatur.
Keywords: 19. str.; 19th century; American literature; ameriška književnost; Erjavec, Fran, 1834-1887; Gogol', Nikolaj Vasil'evič, 1809-1852; humoreska; humoresque; kratka proza; Melville, Herman, 1819-1891; novela; novella; ruska književnost; Russian literature; short story; Slovene literature; slovenska književnost; značajevka