Okoljski nadzorni sistem - model vrednotenja zakritih zavetij - Arthur, J. Howard (Strojniški vestnik, 2003)
Kot osnova modela za okoljsko vrednotenje prenosnih zavetij je bil razvit matematični algoritem. Model vrednotenja lahko uporabimo za načrtovanje ogrevalne in hladilne opreme ter za oceno prehodnih toplotnih odzivov zavetij v časovno neustaljenih razmerah okolice. Model se razlikuje od klasičnih modelov KGH (klimatizacija, gretje in hlajenje) v prehodnih odzivih, ki jih lahko vključimo v analizo zavetja. Za javno in poslovno uporabo so trenutno dostopni modeli, s katerimi določimo spremembe prehodnih obremenitev in rabo energije na podlagi določene računske notranje temperature. Z računalniškimi programi, kakrsen je npr. TRNSYS, lahko določimo prehodne pogoje v notranjosti, vendar zato potrebujemo natančne vstopne podatke, ki za značilna zavetja običajno niso na voljo. Z novim modelom okoljskega vrednotenja zavetij lahko določimo notranjo temperaturo v odvisnosti od razmer v okolici, delovanja sistemov KGH in notranjih virov. V algoritmih je za stene zavetja, opremo in notranji zrak uporabljen večvozlisčni model, saj se elementi med seboj razlikujejo po svoji toplotni vsebnosti. V model je vključen zastor, obravnavan kot toplotni ščit, z zanemarljivo zmožnostjo shranjevanja energije.Zato izraeunamo temperature sevalne zasčitne mreze za vsak časovni korak iz iterativnih energijskih bilanc pri nespremenljivih razmerah. Neznane temperature za vsakega od elementov z zmoznostjo hranjenja energije izračunamo za vsako točko v času z uporabo koračne funkcije, upostevajoč temperaturo sevalnega sčita. Model je zasnovan tako, da prilagodi toplotne dobitke opreme in osebja ter delovne značilnosti sistemov KGH vremenskim razmeram za določen kraj ali običajnim zunanjim razmeram.
Keywords: natural environment; okolje; sistemi nadzorni; algoritmi matematični; zavetja; modeli vrednotenja; prenos toplote; nadzorni sistemi; algoritmi